Sport en cultuur in Horst aan de Maas

20 apr 2023, 12:44 Politiek
PvdA Horst aan de Maas
PvdA Horst aan de Maas

Sport en cultuur zijn belangrijke activiteiten als kinderen opgroeien. Het helpt ze sociaal te worden, kinderen krijgen meer zelfvertrouwen en gaan meer op onderzoek uit. Ze zitten lekkerder in hun vel en dat bevordert onder andere hun leerprestaties. Horst aan de Maas heeft een breed aanbod van verenigingen. 

Ik ben één van de gelukkige die een groepje kinderen van de kinderraad mag begeleiden. Zij hebben gekozen voor het thema ‘Activiteiten voor kinderen’. In de eerste bijeenkomst vertelden de kinderen zelf dat ze graag in beweging waren, plezier wilden beleven en andere kinderen wilden ontmoeten. Verder vonden ze dat als er activiteiten worden georganiseerd ze voor iedereen toegankelijk moesten zijn. Zoals ook voor kinderen uit gezinnen waar niet veel geld beschikbaar is. Het blijkt dat in gezinnen waar niet iedereen goed Nederlands spreekt, het lastig is om leuke activiteiten in de gemeente te vinden.

Dit idee kreeg steeds meer vorm en uiteindelijk was het definitief: een dag in de Mèrthal organiseren waar allerlei verenigingen workshops geven. Zo kunnen alle kinderen eerst proberen welke verenigingen zij leuk vinden. Daarnaast worden ouders geïnformeerd over Stichting Leergeld, zodat de kinderen uit gezinnen met een kleine beurs kunnen meedoen. Verder vragen we mensen aanwezig te zijn, om daar waar nodig te kunnen vertalen. Een dag waarop alle kinderen mee kunnen doen en elkaar kunnen ontmoeten.

Of dit idee de instemming van de wethouder krijgt, weet ik tijdens dit schrijven niet. Wat ik wel weet, is dat de kinderen uit ‘mijn’ groepje mijn ogen hebben geopend. Daarom ga ik mij, samen met de Partij van de Arbeid inzetten voor een goede toegankelijkheid van alle verenigingen. Omdat wij vinden dat iedereen in Horst aan de Maas mee moet kunnen doen.

Anita Wagenaar

PvdA Horst aan de Maas