Actiegroep keert zich tegen mogelijke komst van windmolens in Horst aan de Maas

4 apr 2023, 13:13 Algemeen
Afbeelding

Een aantal inwoners van Horst aan de Maas is niet blij met de plannen om windmolens te plaatsen in deze gemeente. Ze zetten donderdag 30 maart een petitie online, die inmiddels meer dan 1.200 keer is ondertekend. Uit een milieutechnische analyse bleek onlangs dat er twee potentiële locaties zijn voor windmolens in Horst aan de Maas: de gebieden Witveld en Hoogheide.

De gemeente Horst aan de Maas is voornemens nog deze zomer knopen door te hakken over de komst van de windmolens. Als het aan actiegroep Tegenwind Horst aan de Maas ligt, wordt daar echter een stokje voor gestoken.

Op gesprek

Al jaren is de potentiële komst van windmolens in Horst aan de Maas onderwerp van gesprek. Nu de plannen concreet dreigen te worden, hebben een aantal inwoners zich verenigd in een poging de politiek op andere gedachten te brengen. Ze blijken daar niet alleen in te staan, zo valt op te maken uit het aantal ondertekenaars van de petitie, waarvan de teller de 1.200 inmiddels ruim gepasseerd is. Dat gegeven ging ook aan het College van B&W niet ongemerkt voorbij, waarna verantwoordelijk wethouder Thijs Kuipers een dag na het lanceren van de petitie al op gesprek ging bij de initiatiefnemers. Daar wist hij niet alle zorgen weg te nemen.

Windreuzen

De initiatiefnemers van de petitie, met als titel ‘plaats geen windreuzen in Horst aan de Maas’, roepen de gemeente niet enkel op om geen windmolens te plaatsen, maar ook grootschalige zonneweides zijn volgens hen geen optie, zo valt te lezen. Ze stellen dat de komst van windmolens en zonneweides zorgt voor onnodige overlast en negatieve gezondheidseffecten. Daarnaast hekelen ze de communicatie vanuit de gemeente richting omwonenden en inwoners rondom dit project en vrezen ze waardedalingen van woningen en bedrijven in de toekomst. Ook zijn ze bang voor aantasting van natuur en omgeving en het uitblijven van woningbouw door deze vormen van massale energiewinning.

Streep door plan

In een eerder stadium gaf wethouder Kuipers al te kennen dat er nog geen enkel besluit is gevallen over de komst van windmolens naar Horst aan de Maas. “We zitten nu in de verkenningsfase. Het definitieve plan moet nog gemaakt worden”, benadrukte hij. “Als er te weinig draagvlak blijkt voor een samenwerking, dan gaat er een streep door het plan.” Of de massaal ondertekende petitie daar voldoende aanleiding voor geeft, is echter nog de vraag.