Provincie draagt ‘gevaarlijke’ N554 over aan gemeente Horst aan de Maas

16 mrt 2023, 09:37 Algemeen
Afbeelding

Met het symbolisch verwijderen van het laatste hectometerpaaltje is de N554 officieel overgedragen aan gemeente Horst aan de Maas. Wethouder Thijs Kuipers en gedeputeerde Maarten van Gaans verrichten de symbolische handeling. Op papier werd het eigenaarschap reeds op 1 februari bekrachtigd.

“Met deze handeling is de N554 nu eindelijk overdragen aan de gemeente. Daar ben ik blij mee want de gemeente kan nu aan de slag om de weg opnieuw in te richten samen met de omgeving”, liet Van Gaans weten na het weghalen van het hectometerpaaltje. 

De N554 is al langer onderwerp van gesprek in de Horster gemeentepolitiek, waar de weg te boek staat als gevaarlijk. Eind februari vond er voor de derde keer in slechts één jaar tijd een ongeval plaats, toen in Meerlo een auto tegen de gevel van een woning tot stilstand kwam. Ook de inrichting van de weg is al jaren een doorn in het oog van omwonenden. De maximumsnelheid wordt regelmatig met voeten getreden, stellen zij.

Verkeersveiligheid

Nu de weg in handen is van de gemeente, moeten knelpunten spoedig aangepakt worden. In dat kader zijn de afgelopen periode voorbereidingen getroffen, zo laat wethouder Kuipers weten. “Als gemeente hebben wij ons hard gemaakt voor deze overdracht, en vinden het fijn dat de overdracht nu een feit is. Nu is het voor ons mogelijk om de verkeersveiligheid en de leefbaarheid van de omwonenden in Tienray en Meerlo te verbeteren. Hierover gaan we binnenkort verder met de dorpsraden van Tienray en Meerlo in gesprek.”

Om tafel

Bewoners rondom de N544 hebben in een eerder stadium een vragenlijst in kunnen vullen over de verbetering van de verkeersveiligheid en leefbaarheid in het betreffende gebied. Door met de dorpsraden van Meerlo en Tienray om tafel te gaan, hoopt gemeente Horst aan de Maas tot een breedgedragen weginrichting te komen. Het doel is daarbij het creëren van een veilige en gezonde leefomgeving. Naar alle waarschijnlijkheid starten de werkzaamheden aan de N554 in het voorjaar van 2024. 

In 2022 werd ook overeengekomen dat de gemeente de N556 van de provincie overneemt. De daadwerkelijke bekrachtiging daarvan is opgeschoven naar 1 september 2024, vanwege het groot onderhoud dat plaatsvindt aan de weg.