8,3 miljoen voor 700 betaalbare woningen in Horst aan de Maas

vr 10 mrt., 10:35 Algemeen
Afbeelding

Gemeente Horst aan de Maas en de Provincie Limburg gaan samen 8,3 miljoen investeren in sociale en betaalbare woningen in de gemeente. Woensdag 8 maart 2023 tekenden gedeputeerde Lia Roefs en wethouder Roy Bouten daarvoor de gezamenlijke samenwerkingsovereenkomst op basis van het Kwaliteit Limburgse Centra (KLC).

Horst aan de Maas investeert zelf 6,8 miljoen euro in de realisatie van minimaal 700 woningen in verschillende dorpen in Horst aan de Maas. In de overeenkomst die Bouten en Roefs tekenden, staat dat de provincie ook 1,5 miljoen investeert. “Omdat we zoveel betaalbare woningen toevoegen, wordt de realisatie financieel moeilijker”, geeft Bouten aan. “Gelukkig vindt de Provincie Limburg onze plannen zo goed dat ze ons anderhalf miljoen geven om realisatie makkelijker te maken.” Afspraak is wel dat er uiterlijk december 2024 voor al deze woningen een onherroepelijk bestemmingsplan moeten liggen. “Maar dat helpt ons alleen maar om tempo te houden in deze belangrijke opgave”, aldus Bouten. “Teveel mensen uit onze dorpen en wijken staan nu namelijk te lang op de wachtlijst. We gaan nu hard aan de slag om de projecten in Horst, America, Lottum, Meterik, Sevenum, Tienray, Hegelsom en Grubbenvorst te realiseren.”

Tienray

Eén van de locaties waar aan de slag wordt gegaan is Tienray. Het parochiehuis wordt verbouwd tot multifunctionele accommodatie waardoor een nieuwe, duurzame en passende gemeenschapsvoorziening met soos voor alle inwoners van Tienray ontstaat. Het Dienstencentrum Zonnehof kan dan worden afgebroken en daar worden, in verbinding met de kloostertuin, betaalbare en levensloopbestendige woningen gebouwd. In Tienray verwachten de gemeente 65 woningen toe te voegen. 

Voor de uitvoering van alle plannen is een totale investering van ongeveer 135 miljoen euro voorzien. Het grootste gedeelte hiervan, zo’n 126 miljoen euro, wordt door derden zoals ontwikkelaars of corporaties betaalt. De gemeente investeert nu dus 6,8 miljoen en de provincie draagt maximaal 1,5 miljoen bij. “Met deze tweede Samenwerkingsagenda KLC zetten we een grote stap in de realisatie van nieuwe woningen in de gemeente Horst aan de Maas”, aldus Roefs. “Ik ben blij dat we met deze impuls vooral investeren in betaalbare woningen waar zo veel vraag naar is en in leefbaarheid in de verschillende dorpen binnen de gemeente.”