Bestemming onbekend

8 feb 2023, 14:25 Column
Binnenkijken bij...
Binnenkijken bij...

Die smartphone moet de klas uit, de school moet weer mobielvrij! Met stijgende verbazing volgde ik deze week weer eens de discussies in de media. Zelfs in de Tweede Kamer zijn er op dit punt vragen gesteld. Moet er een wet tegen mobieltjes in de klas komen? In Frankrijk is er al zo’n wettelijk verbod. Ook in Nederland zijn er scholen waar de telefoon verbannen is.

De discussie laaide weer eens hoog op. In ingezonden brieven en reacties daarop spuiden voor- en tegenstanders om het hardst hun argumenten voor mobielvrije klassen. Er ontstaat bij mij een licht gevoel van wrevel als men de klok terug willen draaien, omdat men grip wil hebben op een situatie. De telefoon verbannen is volgens mij ontkennen hoe het er in de samenleving aan toe gaat. Alsof we ooit nog zouden kunnen functioneren zonder. Informatietechnologie is helemaal niet meer te stuiten. Terwijl het onderwijs deels probeert te doen alsof ontwikkelingen stilstaan, wordt de wereld elke seconde juist meer technologisch.

Met Artificial Intelligence kunnen leerlingen nu al (thuis) hun profielwerkstuk helemaal door een chatbot laten schrijven. Ik heb het zelf geprobeerd en het werkt perfect. Terwijl ik deze column schrijf, heb ik ChatGPT een opdracht gegeven: Welke hoofd- en deelvragen voor een profielwerkstuk over het leren van taal zou ik kunnen gebruiken? En Chat maakt een hoofdvraag met een hele set interessante deelvragen, die ik vervolgens allemaal ingeef. Er rolt in no time een degelijk profielwerkstuk uit. Hoe gaan we dáár mee om op school? Daar moeten we ons met zijn allen druk om maken. Hoe gaan we ons onderwijs aanpassen aan die voortschrijdende technologie in de samenleving? Het roer moet om. Onderwijs moet vooral de blik naar buiten richten en juist kijken naar wat daar loos is. Daar moeten we op afstemmen en niet op wat achter ons ligt. We zijn echt op weg naar de toekomst en de exacte bestemming is onbekend! De volgende column wordt dan misschien wel door ChatGPT geschreven.

Dorien Stals