Reclame voor alcoholische producten zou verboden moeten worden

9 feb 2023, 08:17 Poll
Afbeelding

Zo’n twintig jaar geleden kwam er in Nederland een algeheel verbod op tabaksreclame. Het negatieve effect van roken op onze gezondheid is dermate hoog, dat de overheid destijds heeft besloten reclame voor tabak houdende producten aan banden te leggen. Maar hoe zit dat eigenlijk met alcohol? Is dit goedje niet ook slecht voor onze gezondheid en zou reclame daarom niet ook verboden moeten worden? Of draagt een verbod juist bij aan de betutteling in Nederland?

De negatieve gevolgen van overmatig alcoholgebruik zijn algemeen bekend. Een grotere kans op verschillende ziektes, het afsterven van hersencellen en problemen met hart- en bloedvaten zijn allemaal bewezen gevolgen van alcoholgebruik. Daarnaast kan de drank ook zorgen voor gevaarlijke situaties in het verkeer en het nachtleven. Is het niet raar dat we voor een product met zoveel negatieve bijwerkingen reclame maken? Ook onze kinderen zien deze reclames, waardoor ze al op jonge leeftijd verleid worden door de alcoholische dranken. We willen niet dat onze kinderen gaan roken, maar waarom dan wel alcohol drinken?

Aan de andere kant wordt er natuurlijk voor veel meer ongezonde producten reclame gemaakt. Zo struikel je over de frisdranken en fastfoodproducten in de reclamecarrousel op televisie. Moeten we dit dan allemaal gaan verbieden? Daarnaast zijn we als Nederlanders wijs genoeg om zelf te beslissen over wat we consumeren. Meer verboden van hogerhand leiden tot meer betutteling in ons koude kikkerlandje. De vraag is ook hoeveel effect een verbod op alcoholreclame gaat hebben. De mensen die graag een biertje of wijntje lusten, zullen nu niet ineens stoppen met drinken.

Reclame voor alcoholische producten zou verboden moeten worden. Wat vindt u?