Geen PlayStations voor Floris en Thijs, maar flinke donatie aan KiKa

24 jan 2023, 10:58 Algemeen
Afbeelding

Het was een opvallend beeld in de week voorafgaande aan de kerstvakantie: weggebruikers in Sevenum zagen ’s ochtends in alle vroegte twee zomers geklede jongens op hun fiets onderweg naar de basisschool. Terwijl het kwik winterse temperaturen aangaf, hesen Floris Boetzkes en Thijs Verstegen, beide 11 jaar oud, zich 5 dagen lang in korte broek om geld op te halen voor KiKa. Met succes, het tweetal haalde met hun actie ruim 1.000 euro op.

‘KiKa Korte Broek’ is een actieweek die in 2020 het levenslicht zag, met als doel om aandacht te vragen én geld op te halen voor kinderen met kanker. Afgelopen editie, waarin Floris en Thijs ook een duit in het zakje deden, was de actie gekoppeld aan Missie 538, waarbij het opgehaalde geld ten goede kwam aan het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Specifiek voor de komst van speciale cleanrooms, waarin afweercellen van kinderen worden geprogrammeerd om kanker aan te vallen. Daarmee wordt de overlevingskans van deze kinderen vergroot en is er minder schade op de lange termijn. Een doel dat direct tot de verbeelding sprak bij Floris en Thijs. “Toen we in groep 7 zaten, werd er op school een markt georganiseerd, waarbij de opbrengst ook naar KiKa ging. We waren dus al bekend met dit goede doel. Kinderen horen niet ziek te zijn. Eigenlijk hebben we geen seconde getwijfeld toen we over deze actie hoorden”, vertellen ze in koor. “Ik ben altijd wel in voor iets aparts. Zeker als er zo’n mooi doel aan vastzit. En dat geldt ook voor Thijs”, verduidelijkt Floris. De twee vrienden voegden de daad bij het woord en maakten een actiepagina aan onder de naam ‘Zaerumse Aezels vur KiKa’. Vervolgens mobiliseerden ze familie en bekenden en vroegen hen om een financiële bijdrage. Alles in het kader van hun eigen missie om zoveel mogelijk geld op te halen voor KiKa.

Natte broek

Eigenlijk viel het ze achteraf reuze mee om vijf dagen lang in korte broek door het leven te gaan, geven ze toe. “In alle vroegte was het best fris, op de fiets naar school. Maar we hadden geluk dat het best warm was voor de tijd van het jaar”, legt Floris uit. “Eén keer heb ik mijn moeder gevraagd om me naar school te brengen, maar uiteindelijk ben ik toch maar op de fiets gestapt”, voegt hij toe. “Ik heb hem gezegd dat door de regen fietsen met een korte broek best een voordeel is”, grapt Floris’ moeder Manon. “Dan wordt namelijk slechts de helft van je broek nat, en die is nog sneller droog ook.”

Niet alleen op school droegen de twee een korte broek voor het goede doel, maar ook de rest van de dag. “We hebben ’s avonds ook gewoon korte broeken gedragen, dat was wel zo makkelijk”, vertelt Thijs. “Dus ook naar judo bijvoorbeeld.” Omdat de ontberingen meevielen en het resultaat er mag zijn, sluiten Thijs en Floris niet uit dat ze zich in de toekomst vaker inzetten voor KiKa. “We zitten nu in groep 8, dus of we in de brugklas weer meedoen aan een ‘korte broeken-actie’, dat weet ik nog niet. Maar ik sta er wel voor open om me in te zetten voor dit mooie doel”, zegt Floris, die zichzelf volgend jaar naar alle waarschijnlijkheid brugklasser op het Yuverta College mag noemen, enthousiast. “Ik ga denk ik naar het Dendron, dus we kunnen dan niet meer samen in korte broek naar school”, voegt Thijs toe. “Maar we judoën allebei en dat blijven we ook doen. Dus misschien kunnen we daar wel iets organiseren”, blikt hij alvast vooruit.

Een nieuwe fiets

De ‘Zaerumse Aezels’ mochten met hun initiatief in ieder geval op de nodige steun vanuit hun omgeving rekenen. Het doel werd in eerste instantie gesteld op 500 euro, maar dat bedrag werd al gauw verdubbeld. Uiteindelijk stokte de teller op 1.062 euro. “En 50 cent”, haast Floris daaraan toe te voegen. Geld waarmee ze ook leuke dingen voor zichzelf hadden kunnen kopen. PlayStations kopen bijvoorbeeld, of nieuwe telefoons. “Of een nieuwe fiets. Maar liever geven we dit aan KiKa. Dat goede doel kan er hele mooie dingen mee doen”, zeggen de kameraden enthousiast. De bijdrage van Floris en Thijs maakt onderdeel uit van een totaalbedrag van 693.322 euro, dat bijeen werd gebracht door de ‘korte broeken-actie’. Het is toegevoegd aan de bijdrage die namens Missie 538 werd gedaan aan het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. De cheque met ruim 4 miljoen euro die namens het radiostation werd geschonken, lijkt ruim voldoende om de drie gewenste cleanrooms te verwezenlijken. Mede mogelijk gemaakt door twee ‘Zaerumse aezels’.