Pollbespreking: Kunstmatige intelligentie doet meer goed dan kwaad

9 feb 2023, 09:18 Poll
Afbeelding

Zelfrijdende auto’s, de nieuwste opsporingstechnieken en fraudedetectie maken allemaal gebruik van kunstmatige intelligentie. Ook de aanbevolen video’s op je Instagram of YouTube worden bepaald door een zelflerend algoritme, waar ‘artificial intelligence’ voor wordt gebruikt. Hoewel we deze vorm van intelligentie in ons voordeel kunnen gebruiken, heeft de opkomst ook bepaalde nadelen. Daarom vroegen we ons af of kunstmatige intelligentie meer goed dan kwaad doet. 

Waar hyperintelligente computers gebruikt kunnen worden om criminaliteit aan te pakken, kunnen criminelen dezelfde technologie gebruiken om het tegenovergestelde te bewerkstelligen. Drones die op basis van foto’s mensen kunnen uitschakelen zijn dichterbij dan je denkt. Een beangstigend beeld. Suzanne Elbers-Meesters maakt zich daarom ook zorgen over de rol van de overheid in het geheel. “Het kan ook gebruikt worden door overheden om hun burgers naar hun hand te zetten, gedrag te beïnvloeden en om alles van mensen te weten te komen en waar nodig bij te sturen. Daar schuilt voor mij het allergrootste gevaar”, laat ze in een reactie weten. Ook Huub Arts wijs in zijn reactie naar de overheid, al draait hij de beredenering om. “Bij Rutte en Kaag zou kunstmatige intelligentie een verbetering zijn”, meldt hij.

Wil Roeffen waarschuwt op haar beurt voor de gevolgen van het feit dat kunstmatige intelligentie aan terrein wint. “Het grootste gevaar zit ‘m erin dat alles datagestuurd wordt en dat op basis van data besluiten worden genomen. Als mens heb je daarmee de controle uit handen gegeven. Kortom: de menselijke maat is kwijt.”