Van alpenweide tot wereldpodium: meesterbinder Lily Beelen toont overal haar kunnen

31 aug 2023, 08:38 Algemeen
Afbeelding

Eerder deze maand won Lily Beelen uit Horst brons op de Botanica Cup in het Hongaarse Debrecen. Die wedstrijd was onderdeel van het ´Debrecen Flower Carnival´, een kleurrijk evenement waarbij de stad ten oosten van Boedapest een week lang in het teken van muziek, dans én bloemen staat. Sinds Lily, die met trots de titel meesterbinder draagt, zich volledig toe ging leggen op de kunst van het bloemschikken, verzamelde ze al de nodige Air Miles. Haar passie en kunde maakten van haar een wereldreizigster. 

Nog altijd straalt Lily van oor tot oor. Terwijl ze met man Peter de laatste hand legt aan het gereedmaken van de feestlocatie ter ere van hun 30-jarig huwelijk, blikt ze terug op de weg die naar haar Hongaarse avontuur leidde. “Nadat ik in 2015 de VBW Flowercup wist te winnen dacht ik ‘nu komen de opdrachten vanzelf’. Dat bleek in de praktijk anders. Winnen is leuk, maar je moet blijven werken om nieuwe opdrachten binnen te halen”, zegt de geboren Brabantse, die na twee jaar Oostenrijk in Blerick belandde en uiteindelijk voor de liefde naar gemeente Horst aan de Maas kwam.

Studie economie

In deze gemeente begon ze uiteindelijk als freelancer in de wereld van het bloemschikken. “Als kind was ik al gefascineerd door bloemen. De eerste twee jaar van mijn leven bracht ik door in Oostenrijk, waar ik al aan de lopende band bloemetjes plukte in de alpenweide, maar het heeft even geduurd voor ik doorhad dat het echt mijn roeping was. Tijdens een stage in een bloemenzaak, waar ik eigenlijk kwam voor een compleet andere rol vanwege mijn studie economie, bleek ik het wel erg leuk te vinden om te bloemschikken. Ik had er aanleg voor en zo werd dat zaadje geplant. Dat ik uitgerekend in een bloemenwinkel stage liep, heeft zo moeten zijn.” Inmiddels heeft ze met Just Lily alweer jaren haar eigen atelier en maakt ze onder andere bijzondere rouwstukken voor particulieren en bedrijven. “Het was mijn vader die op een gegeven te kennen gaf het fijn te vinden als ik voor mezelf zou beginnen. Het gaf hem een goed gevoel te weten dat ik qua werk een goede basis had, wanneer hij er niet meer zou zijn. Toen ook mijn man Peter, diverse vriendinnen én mijn bazin aangaven dat ik voor mezelf moest beginnen, was de keuze uiteindelijk eenvoudig”, geeft ze aan.

Floral Fundamentals

Toch zit er - letterlijk en figuurlijk - nog heel wat tussen het openen van eigen atelier ‘Just Lily’ in Horst en het deelnemen aan een internationale wedstrijd zoals die in Hongarije. “In 2016 besloot ik de ‘Europa Cup voor bloemisten’ in het Italiaanse Genoa te bezoeken”, vertelt de ‘Freelance Floral Artist’. “Dat zijn evenementen waar je veel contacten opdoet, als je goed werk levert. Daar kreeg ik de vraag of ik een beurs in Frankfurt wilde decoreren. Die opdracht leidde, na verloop van tijd, weer naar andere bijzondere opdrachten”, legt Lily, die als ambassadrice van de Floral Fundamentals als brug tussen kwekers, handelaren, bloemisten én studenten fungeert, uit. “Mijn rol als ambassadrice bestaat onder andere uit het hooghouden en doorgeven van dit vak aan de volgende generatie. In die rol werd ik door onze ‘mama bear’ Alison (het hoofd van de Floral Fundamentals, red.) gevraagd om een bloemist uit Singapore te begeleiden toen die richting Europa kwam. Hij bleek een grote zaak in zijn thuisland te bezitten en nodigde mij en een Zwitserse collega uit als dankbaarheid voor het feit dat we hem wegwijs hadden gemaakt. Daar mochten we vervolgens jureren tijdens het Singapore Garden Festival. Een belangrijke stap, want via de contacten daar kwamen er weer uitnodigen om te werken in Zuid-Korea en China”, vertelt Lily alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Meesterbinder

Het helpt daarbij dat ze de prestigieuze titel ‘meesterbinder’ mag dragen. “Tijdens mijn studie werd ik erop gewezen dat Nederland zo’n meesteropleiding kent. Als je verder wil in de wereld heb je die papieren vaak nodig”, vertelt ze. Het bracht haar al op tal van plekken op deze aardbol. Van Noord-Amerika tot Azië. En nu is dus ook het Hongaarse Debrecen toegevoegd aan het alsmaar groeiende lijstje. “In Italië deed ik een straatversiering, en daar werd ik aangesproken door enkele leden uit de organisatie van het festival in Debrecen. We raakten aan de praat en ze vroegen me deel te nemen aan de Botanica Cup”, vertelt Lily met een lach. “Ik zeg altijd tegen mijn man: ‘als ik wegga voor werk, doe ik mijn best om daar weer zaadjes te planten voor nieuw werk.’ In Italië lukte dat zelfs in viervoud. Dat brengt me vervolgens weer in andere landen. Zoals Hongarije in dit geval.” Toch leek het er eventjes op dat Lily de Hongaarse uitnodiging af moest slaan. “Het viel samen met het 30-jarig huwelijksjubileum van mij en Peter. Toen ze dat hoorden kreeg hij ook direct een uitnodiging. Zo werd het een mooie trip voor ons beiden.” Een trip die bovendien een fraaie derde plek overleverde. “De wedstrijd bestond uit drie onderdelen, waarbij we vooraf niet exact wisten wat de opdrachten zouden zijn. Dat ik de derde plek kon bemachtigen was schitterend en onverwachts.”

Bijzonder eervol

Dat Lily gepassioneerd is blijkt niet alleen uit haar enthousiasme, maar ook uit het feit dat ze een volgende generatie de juiste handvaten wil geven om het ook te maken in dit vak. “Onlangs gaf ik nog les aan studenten in Finland en ook hier in mijn eigen atelier in Horst heb ik zeer regelmatig pupillen over de vloer. Binnenkort staat Engeland als bestemming op de kalender. Daar mag ik lesgeven op een bloemistenfederatie aldaar. Van heinde en verre komen de mensen daar naartoe, dat is heel bijzonder en eervol. Als ambassadrice van de Floral Fundamentals is het ook één van mijn taken om het vak over te brengen. Helaas zien we wel dat de aanwas van nieuwe vakbekwame jongelui, net als in heel veel andere sectoren, afneemt”, uit ze haar zorgen. “En dat terwijl het vak van bloemist binnen Nederland best wel groot is. Ik zet mijn beste beentje voor om daar verandering in te brengen”, zegt ze. 

Dichter bij huis

Terwijl er alweer diverse vluchten naar het buitenland geboekt staan, is het werk van Lily eerst nog wat dichter bij huis te bewonderen. Niet alleen blijft ze in haar eigen atelier bloemstukken maken, workshops geven en studenten scholen, ook toont ze haar kunnen van donderdag 31 augustus tot en met maandag 4 september bij bloemenfestival Bloemig in de Kasteeltuinen van Arcen. “Daar is me het Thaise vissershuis toebedeeld, dus daar kan ik al mijn creativiteit lekker in kwijt”, glundert ze.

Het lijkt voor de meesterbinder dan ook weinig uit te maken waar ze haar vak mag laten zien, zolang ze de wereld er maar een klein beetje mooier mee kan maken. 

Tekst: Jelle van Hees 

Afbeelding
Afbeelding