Annie Janssen van disco ‘t Trefpunt

12 apr 2023, 09:59 Vrijwillig in de spotlights
Jos Derks
Afbeelding

Ze zijn het cement van de samenleving: de duizenden verenigings- en clubmensen, die zich het hele jaar door belangeloos inzetten. Veelal opereren ze op de achtergrond. Vaak zijn ze onzichtbaar, maar altijd onmisbaar. HALLO Horst aan de Maas richt de schijnwerper op deze vrijwilligers, waarvan iedere club, stichting en vereniging er eigenlijk te weinig heeft. Wie zijn deze mensen en waarom zetten ze zich belangeloos in? Deze week vertelt Annie Janssen (77), als vrijwilliger op meerdere fronten actief voor mensen met een beperking, over haar taken en drijfveren.

In 2009 werd Annie Janssen door Dichterbij, de stichting die ook in Horst aan de Maas hulp- en dienstverlening biedt aan mensen met een verstandelijke beperking, uitgeroepen als vrijwilligster van het jaar. Opvallend, want slechts twee jaar eerder meldde ze zich bij de organisatie, met het bericht dat ze zich graag in wilde zetten voor deze doelgroep. "Ik zag toevallig dat Dichterbij nieuwe vrijwilligers vroeg en besloot te reageren. Thuis werkte ik op de boerderij van mijn ouders, maar mensen met een beperking hebben altijd al een speciaal plekje in mijn hart gehad. Ergens is het jammer dat ik daar tijdens mijn werkzame leven niets mee heb gedaan, maar dat is nu eenmaal hoe het ging. In eerste instantie was ik namens Dichterbij iedere dinsdagavond als vrijwilliger actief bij een groepje ‘bewegen op muziek’. De interactie met de mensen beviel me van meet af aan uitstekend." Dat gevoel bleek wederzijds, gezien de waardering die haar twee jaar later ten deel viel. "Er waren meer vrijwilligers in de race voor de titel ‘vrijwilliger van het jaar’, dus ik vond het best bijzonder dat ik uiteindelijk werd uitgekozen."

Breek-Uit

Dat er een speciaal plekje in het hart van Annie is ingeruimd voor mensen met een beperking, blijkt ook wel uit de manier waarop ze de waardering die haar ten deel viel - een spiegel met inscriptie en cheque ter waarde van 500 euro - wenste te besteden. "Dat geldbedrag kreeg ik mede namens de mensen met een beperking. Daarom leek het me mooi om met dat geld iets voor deze groep terug te doen. Voor iemand die ik kende van het ‘bewegen op muziek’ kocht ik een zandbak, met alle bijbehorende spullen. Een andere zorgwoning in Horst schonk ik een deel van het bedrag, waar een spel van werd gekocht voor de bewoners." Het vrijwilligerswerk dat Annie doet voor mensen met een beperking en de reacties die ze steevast terugkrijg van deze groep geven haar nog altijd veel voldoening. Het bleef mede daardoor dan ook niet lang bij vrijwilligerswerk voor Dichterbij alleen. Al gauw nam ze meer taken op zich. "Ik ontmoette de voorzitter van Stichting Breek-uit. Zij organiseren dagtochten en vakanties voor mensen met een verstandelijke beperking uit deze regio. Hij vroeg me of ik zin en tijd had om me daar als vrijwilliger bij aan te sluiten."

Happen

Tot teleurstelling van de voorzitter hapte Annie echter niet direct. "Maar hij bleef me maar vragen en eigenlijk leek het me ook wel heel erg leuk om te doen. Op mijn verzoek ben ik op een ochtend op pad gegaan met een groepje om 10 kilometer te gaan wandelen. ‘s Avonds belde de voorzitter me op, of ik als vrijwilliger meewilde op een groepsvakantie naar het Oostenrijkse Kirchberg. Dat verbaasde me, maar hij had vrij snel gezien dat ik meer in m’n mars had dan het maken van wandeltochten alleen." Annie besloot ‘ja’ te zeggen en daar kreeg ze allerminst spijt van. "Dat beviel geweldig goed en ik ga sindsdien nog steeds mee als vrijwilliger op deze tripjes. Meestal eens per jaar ergens in Nederland en een tweede keer naar het buitenland. Deze zomer staat Cadzand op de agenda. Het is geweldig om te zien hoe de mensen zich vermaken. De lach op de gezichten is wat dat betreft veelzeggend."

Dansen in de disco

Wie denkt dat Annie daarmee wel genoeg hooi op haar vork neemt, heeft het mis. "In 2011 trok het concept van disco ‘t Trefpunt me ook aan", begint ze over het initiatief waarbij OJC Niks iedere veertien dagen wordt omgetoverd tot discotheek voor mensen met een beperking. Tijdens de disco-avonden worden de bezoekers begeleid door een groep enthousiaste vrijwilligers die intensief met de bezoekers optrekt en met hen danst. Een diskjockey draait passende muziek en favoriete nummers kunnen worden aangevraagd. Alles met als doel om de bezoekers een fijne avond te bezorgen. "Ik meldde me aan en danste in eerste instantie met de bezoekers. Er zat een vrouw aan de kassa van ‘t Trefpunt, die helaas plotseling kwam te overlijden. Haar taken heb ik toentertijd overgenomen. Sindsdien zit ik aan de entree van de discotheek, maar ze mogen me wat mij betreft overal inzetten." Annie is voor alle bezoekers inmiddels een meer dan bekend gezicht. "Ik heb altijd spijt gehad dat ik me bij ‘t Trefpunt niet eerder als vrijwilliger heb aangemeld. Het is een schitterende en hechte groep die ze daar hebben. De bezoekers kunnen allemaal zichzelf zijn bij de disco. Iedere twee weken komen er zestig tot tachtig mensen en niemand die zegt ‘doe eens normaal’. Iedereen wordt in zijn waarde gelaten en allemaal hebben ze onderling de grootste lol met elkaar. Bij de disco is iedereen gelijk, daar ben ik best wel trots op."

Wel of niet stoppen

Opsommend is het een hele waslijst aan vrijwillige taken die Annie oppakt. Allemaal met als doel om het leven van mensen met een beperking een beetje aangenamer te maken. "Dat voelt helemaal niet als last. Het tegendeel is waar. Ik heb al een glimlach op mijn gezicht als ik me bijvoorbeeld bij de tweewekelijkse disco mag melden. Die mensen zijn zo goed en puur, daar zit geen enkel kwaad in. Dat is toch prachtig?" Toch gaf Annie al meermaals aan te gaan stoppen met haar vrijwilligerswerk. Bij ‘t Trefpunt en Breek-Uit, althans. Net zo vaak kwam ze ook weer terug op dat voornemen. Want eigenlijk kan ze het helemaal niet missen, zo beaamt ze zelf ook. "Dat wordt vaker tegen me gezegd, en eigenlijk hebben ze daar wel gelijk in. Ik ben er nog veel te graag voor deze mensen. Ze zitten stuk voor stuk in mijn hart."

Een onmisbare vrijwilliger binnen uw vereniging of stichting opgeven voor deze rubriek? Stuur een e-mail naar redactie@hallohorstaandemaas.nl onder vermelding van ‘Vrijwillig in de spotlights’