Karin de Mulder uit Horst

27 jul 2023, 09:07 Geplukt
Afbeelding

Ze heeft een bijzondere reis afgelegd in haar leven, van een carrière in de bouwmaterialenhandel naar het vinden van haar ware roeping als holistisch energetisch therapeut. Als moeder van een zoon en een dochter heeft ze haar passie gevonden in het werken met mensen en het helpen van anderen om hun innerlijke kracht te ontdekken. Deze week wordt Karin de Mulder (55) uit Horst geplukt.

Karin is opgegroeid in Leunen. Ze komt uit een gezin met één oudere broer. Na de lagere school ging Karin naar de havo in Venray. Vervolgens probeerde ze twee opleidingen uit, maar vond in 1989 haar plek in de bouwmaterialenhandel, waar ze dertien jaar heeft gewerkt. “Het was een echte mannenwereld, maar ik heb het altijd superleuk gevonden”, zegt Karin. In deze mannenwereld voelde ze zich erg op haar plek. “What you see is what you get. Mannen draaien er geen doekjes om, zijn duidelijk en direct en dat was prettig”, zegt ze. Toen Karin moeder werd van haar eerste kindje, besloot ze meer tijd aan haar gezin te besteden en wisselde ze van baan naar de verzekeringsbranche. Hier werkte ze eerst parttime en later fulltime. De wens om op persoonlijk vlak iets te kunnen betekenen voor mensen én een eigen praktijk op te zetten groeide, en in 2005 begon ze haar pad van ontwikkelingsgroei met een life-coach coachopleiding.

Om energie van te krijgen

Karin woont samen met haar man, zoon (24) en dochter (21) in Horst. Ze heeft haar partner in de jaren tachtig ontmoet bij een dorpsfeest in Griendtsveen. “Dat is de mijne dacht ik toen”, glundert Karin. “Ik viel als een blok voor de lolbroek en de puurheid die ik zag”, blikt ze terug. Ze stapten in het huwelijksbootje en verhuisden in 2008 samen met haar gezin van Griendtsveen naar Horst, waar ze haar eigen praktijk bouwde bij het woonhuis. Volgens Karin is het één van de mooiste cadeautjes die ze heeft ontvangen in haar leven. “Ik ben altijd geboeid geweest door wat er leeft in een ander. En als ik dan het mooiste in de ander naar boven kan halen, dan word ik daar blij van”, zegt Karin met een stralende glimlach. Haar empathie en wil om anderen te helpen, leidden haar naar de rol van therapeut en coach. “Vroeger had ik al boeken in de kast staan over engelen, maar pas vele jaren later is mijn echte interesse voor het spirituele aangewakkerd”, aldus Karin. Als holistisch energetisch therapeut behandelt ze mensen, met de focus op het loslaten van blokkades in het energieveld, zodat de energie weer kan gaan stromen. Karin neemt haar werk serieus, maar houdt tijdens haar werk beide voeten op de grond. Ze is ‘heldervoelend’ en weet snel tot de kern te komen bij haar cliënt, maar verliest nooit de verbinding met de realiteit.

Hooggevoeligheid

Volgens Karin was ze vroeger al een ‘hooggevoelig’ meisje. Alleen wist ze er toen nog niet goed mee om te gaan. “Ik ging veel uit van mijn ratio en weinig vanuit mijn gevoel. Als bescherming had ik daar een schild voor gezet na jaren van veel gepest te zijn geweest. Ieder mens is in de kern (hoog)gevoelig, maar vaak hebben we een muur opgetrokken om maar niet te hoeven voelen omdat het teveel pijn doet. In de kern zijn we emotionele wezens en hebben we het juist nodig om onze gevoelens en emoties te uiten. Doen we dat niet, dan worden we ergens in het leven - naar mijn beleving - ongelukkig en ziek. Dus het is juist aan ieder de taak om zichzelf te uiten, op welke manier dan ook”, legt ze uit.

“Toen ik merkte hoe ikzelf vanuit zwakte naar eigen kracht groeide en mijn hooggevoeligheid een prachtige eigenschap was, wilde ik dat anderen ook meegeven”, legt Karin uit. Hooggevoeligheid is dan ook één van de onderwerpen die Karin in haar werk meeneemt. Ze vindt het fijn om anderen ook diezelfde ‘empowerment’ te bieden. “Er zit een enorme eigen kracht in ieder mens en als je die aanboort, dan kun je alles aan”, zegt ze. Daarnaast houdt Karin zich bezig met diverse andere thema’s, zoals ook mensen die te vroeg geboren zijn en in een couveuse hebben gelegen. “Ik ben zelf in 1967 met 7 maanden geboren en lag 8 weken in kritieke toestand in de couveuse. Dat heeft grote impact gehad op het verloop van mijn fysieke en emotionele leven.” 

Burn-out

Het werken met mensen en hen begeleiden, geeft Karin voldoening. “Ik help mensen graag om hun kwetsuren te vinden en te helen, om zo de kracht in zichzelf weer naar boven te halen. Gewoon omdat dit kan. Ik ben geen hulpverlener die hele lange trajecten doet met mensen. Soms komen ze maar één keer en soms vaker. Alles is goed”, vertelt Karin. 

Ondanks alle dankbaarheid en geluk die ze ervaart in haar werk, kende ze ook moeilijke tijden, zoals een burn-out in 2008. In die periode was ze werkzaam in de verzekeringsbranche. Ze leerde in die tijd om meer vanuit haar gevoel te gaan leven en zichzelf nog meer te uiten. Het was een pittig maar waardevol leermoment om af te komen van oude overlevingspatronen. Karin krijgt ook mensen in haar praktijk die kampen met burn-out klachten. “Je trekt mensen aan die een klacht hebben waar je zelf ook ervaring mee hebt óf waarin je zelf nog lerende bent.” Cliënten in de praktijk van Karin, delen de meest persoonlijke dingen met haar. Ze heeft geleerd om daar zorgvuldig mee om te gaan. “Ik kan soms geraakt worden. Ik ben ook maar een mens. Het zou vreemd zijn als dat niet het geval was. In mijn rol als therapeut en coach kan ik dichtbij mezelf blijven. Als ik veel beladen verhalen heb gehoord, dan ga ik de natuur in en wandel ik om mijn hoofd leeg te maken”, zegt de Horsterse. Wandelen is een fijne hobby voor Karin. Alleen, of samen met haar man en hun trouwe viervoeter Pip zoekt ze graag de natuur op. Daarnaast houdt ze van koken en lekker eten.

Het juiste pad

Naast haar werk, is Karin vooral ook een trotse moeder. “De jongste zit in het laatste jaar van de opleiding tot creatief vakman leer op het Sint Lucas in Boxtel en de oudste heeft zijn opleiding afgerond en is aan het kijken wat hij graag verder wil gaan doen”, aldus Karin. Toch vindt ze het moederschap in combinatie met werk soms veel. “Toen de kinderen in de pubertijd zaten, ging dat niet altijd makkelijk onderling. Ik zeg ze af en toe wel eens dat het tijd is dat ze hun eigen plek gaan vinden,” grapt Karin. “Maar ze maken nog weinig aanstalten”, lacht ze. Hoewel het moederschap, in combinatie met werk, huishouden en mantelzorg volgens Karin soms uitdagend kan zijn, heeft ze een sterke band met haar zoon en dochter. Ze is blij dat haar zienswijze op het leven hen ook ruimdenkender maakt. “Het feit dat ik verder kijk dan alleen het fysieke lichaam, verruimt de blik van mijn kinderen ook. Als ze iets meemaken of iets ervaren wat lastig is, kunnen we er altijd over praten.” Op dit moment geniet Karin van het leven, haar gezin en haar vriendenkring en heeft ze met volle overtuiging het beroep gevonden wat volledig bij haar past. “Mijn werk is nooit saai. Ik geloof niet dat ik ooit ga stoppen. En als ik stop ben ik oud en bejaard, denk ik.” Voor de toekomst hoopt Karin meer te mogen gaan reizen en zichzelf en anderen te blijven verrassen met haar holistische aanpak in haar werk als holistisch, energetisch therapeut.