De groene vingers van Griendtsveense Tina transformeerden weiland naar ecologische pluktuin

27 jul 2023, 07:58 Algemeen
Afbeelding

Aan de Kanaalweg 6A in Griendtsveen is sinds kort een kleurrijk tafereel te bewonderen. Tina Kaptijn liet op de grond naast haar woning een langgekoesterde droom in vervulling gaan en opende er haar eigen pluktuin. Bezoekers zijn op gezette tijden welkom om er rond te dwalen en even tot rust te komen tussen de honderden planten en bloemen én onderweg hun eigen boeket samen te stellen.

Passanten op de doorgaande Kanaalweg in Griendtsveen zagen de afgelopen maanden een braakliggend weiland langzaam maar zeker transformeren in een kleurrijk geheel. Talloze dahlia’s, eenjarige tuinplanten, vele soorten vaste planten én andere fleurige bloemen vormen daar sinds halverwege juli samen pluktuin ‘De Peel’. Pluktuinen - tuinen die vol staan met verschillende soorten bloemen, waarvan bezoekers zelf een boeket mogen samenstellen - winnen aan steeds meer populariteit. Het bracht Tina Kaptijn op het idee om er ook eentje in haar tuin, gelegen tussen kanaal en bosrand, aan te leggen. Een ecologische variant welteverstaan. “Bestrijdingsmiddelen worden hier niet gebruikt. Alles gaat op natuurlijke wijze”, vertelt ze enthousiast. “We hebben heel veel vogelkastjes opgehangen. Vogels, vleermuizen en kikkers zorgen voor een circulair geheel. Dat kost veel bloemenzaadjes die de vogels uit de gezaaide rijen en plantenpotjes pikken, maar zorgt er wel voor dat de rupsen en andere plagen gegeten worden zodat we nooit iets hoeven te spuiten”, lacht ze.

Showtuinen

Hoewel Tina naar eigen zeggen werd geboren met groene vingers, deed ze daar lange tijd weinig mee. Te weinig, naar haar zin. “Ik heb diverse banen gehad, maar allemaal in een andere sector. Vroeger was ik wel altijd in de tuin bezig en ik had lang de droom om showtuinen te maken”, vertelt Tina, die werd geboren in de Randstad. Niet direct een plek waar geschikte locaties om die droom te verwezenlijken voor het oprapen liggen. “Met wat omwegen verhuisden mijn man en ik uiteindelijk via Helmond naar Griendtsveen en kreeg ik de kans alsnog iets met mijn groene vingers te doen.”

Een spannend gegeven

Het werd uiteindelijk geen showtuin, maar een pluktuin. “Voor een showtuin heb je toch nog wat meer oppervlakte nodig”, verklaart Tina. “Hier kunnen de mensen genieten én plukken. Waar de meeste pluktuinen onder andere werken met wildbloemen, heb ik er juist bijna geen”, legt ze uit. De bloemen en planten in Pluktuin De Peel werden stuk voor stuk met veel liefde en zorg aangeplant, om vervolgens ‘vreemden’ met een knipschaar toegang te verschaffen. 

“Dat gegeven vond ik eerlijk gezegd wel spannend. Ik heb me afgevraagd of ik wel geknipt was voor het beheer van een pluktuin, zeker ook vanwege de vele invloeden van het klimaat, maar besloot het maar over me heen te laten komen.” De pluktuin van Tina ligt op een voormalig weiland naast haar huis. “Daar hebben mijn man en ik nog een privétuin, die afgeschermd is van de pluktuin. Dat maakte het uiteindelijk wat makkelijker om de knoop door te hakken en hiermee te beginnen”, lacht ze.

Persoonlijk

Om één en ander in goede banen te leiden én om de duurzaamheid van de pluktuin te waarborgen, zijn er een aantal basisregels waar middels bordjes op wordt gewezen. ‘Niet plukken’, valt er op sommige te lezen. “Dat is omdat die planten nog wat langer de kans moeten krijgen om te groeien, maar daarna mogen ze gewoon geplukt worden hoor”, verzekert Tina. 

Verder wordt bezoekers gevraagd om de gekozen bloemen boven een andere knop af te knippen en wordt verzocht de rust in de tuin te behouden voor de vogels en andere bezoekers. Op een centraal in de tuin geplaatste tafels liggen knipschaartjes en linten klaar. “Iedereen is welkom om een boeketje te komen plukken voor verjaardagen of andere gelegenheden. Een persoonlijk, zelf uitgezocht boeket, afhankelijk van hetgeen wat er op dit moment bloeit. Dat is het idee.” De geplukte bloemen worden door Tina zelf verpakt en gebonden. “Dan gaan ze zeker niet gaan knakken.”

Het simpel houden

Pluktuin De Peel is normaal gesproken op woensdag- en zaterdagochtend van 09.30 tot 12.30 uur geopend voor bezoekers. “Komende zaterdag is de tuin ook ‘s middags geopend, van 13.30 tot 15.30 uur. “ Tina vermoedt dat mensen die op zoek zijn naar een uniek en eigenhandig geplukt boeketje dit seizoen sowieso nog wel een poosje bij haar terechtkunnen. 

“Ik hoop door te kunnen gaan tot eind oktober, begin november. Het is een beetje afhankelijk van wat er dan nog bloeit”, verduidelijkt ze. Het past bij haar visie om het simpel te houden. “Ik vind het fijn om terug te gaan naar de basis. Mensen kunnen langslopen en een bloemetje halen. In de winter gaat de tuin dicht, om ergens in april weer te openen met de voorjaarsbollen.” De planten en bloemen op het perceel aan de Kanaalweg die geplukt kunnen worden, veranderen mee met de seizoenen. Het zorgt ervoor dat bezoekers altijd iets passends kunnen plukken, terwijl ze tegelijkertijd tot rust komen in de tuin van Tina. “Ik vind het leuk om mensen blij te maken. Daar helpt de pluktuin gegarandeerd bij.” Meer informatie over de pluktuin en openingstijden is binnenkort te vinden op pluktuindepeel.nl

Tekst: Jelle van Hees

Afbeelding