Jasper van Rens uit Hegelsom

6 apr 2023, 09:06 Geplukt
Angeline Swinkels
Afbeelding

Je mag best stellen dat deze dertiger zijn hart heeft verpand aan Hegelsom, waar hij actief is bij de voetbalclub en fanfare, waar hij zijn vrienden heeft én waar hij al enkele jaren één van de kartrekkers is tijdens de jeugdcarnaval. Muziek en natuurkunde zijn passies van deze onderzoekswetenschapper bij ASML, die met zijn werk probeert om de wereld een heel klein beetje te veranderen. Deze week wordt Jasper van Rens (31) uit Hegelsom geplukt. 

Afgelopen maand was er tijd om eventjes een weekje op adem te komen voor Jasper. Nu de vastelaovend, steevast de drukste periode van het jaar voor hem, er weer op zit, deed hij samen met de familie nieuwe energie op in het zonnige Sevilla. Dat mocht ook wel, want bij Jasper begint de carnavalsmolen al vroeg te draaien. “Van september tot aan Aswoensdag is het eigenlijk ieder weekend raak. Dat is mijn eigen schuld, door de verschillende rollen die ik graag op me neem. De eerste maanden gaat het vooral om repeteren met de band en vergaderingen met de carnavalsvereniging. Dat maakt carnaval een drukke en heftige periode, maar ook eentje die vooral heel erg leuk is.”

Richtig Spiêt

Eén en ander heeft te maken met zijn liefde voor muziek. “Ik ben zanger bij Richtig Spiêt, onze carnavalsband uit Hegelsom. Tijdens ‘het seizoen’ zijn we vaak met de band op pad, en komen we in allerlei dorpen en feesttenten. Dat is toch wel het mooiste dat er is. Dan ben ik echt in mijn element.” Niet vreemd, want waar Richtig Spiêt komt, is het gegarandeerd feest. Dat is althans de disclaimer die ze zelf de wereld in slingeren: ‘Richtig Spiêt is 100 procent live, pure energie, met een absolute dak-eraf garantie.’ Het is Jasper allemaal niet vreemd. Als onderdeel van carnavalsgroep Happy Hotdogs stond hij immers ook al jaren op de bühne. “Dat heeft z’n oorsprong bij Jong Nederland, waar ik vroeger lid van was. Afgelopen carnaval stonden we voor de laatste keer op het podium met de Happy Hotdogs. Meerdere jaren zonden we een nummer in voor het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK), waarbij we één keer de halve finale hebben gehaald. Het afgelopen decennium traden we zeer regelmatig op tijdens zittingsavonden en andere carnavalsgerelateerde evenementen. Met name in en rondom Hegelsom, maar ook steevast op de Horster Carnavalsparade.”

Jeugdcarnaval

De muzikale uitspattingen van Jasper zijn echter niet de enige reden waarom de agenda tijdens de carnavalsperiode steevast vol staat met activiteiten en evenementen. In 2012 kwam hij terecht in het bestuur van het jeugdcarnaval van D’n Tuutekop. “Toen ik 18 was, werd ik jeugdvorst. Dat heb ik vier jaar gedaan, tot ik werd opgevolgd in 2012. Daarna nam ik een rol in het bestuur op me en een aantal jaren later werd ik bestuursvoorzitter van de Hegelsomse jeugdcarnaval. Tegenwoordig valt de hele vastelaovend in Hegelsom onder één bestuur, maar als onderdeel daarvan zet ik me nog steeds in voor de jeugd.” Jasper doet het maar wat graag voor de jongeren uit het dorp waar hij zelf zo gehecht aan is. Hij werd er geboren en getogen en woont er nog altijd.

Natuurkundige impact

Niet meer in het ouderlijk huis, maar in een starterswoning samen met vriendin Anne. “Die kochten we een aantal jaar geleden. We zitten hier echt perfect op onze plek. Ik ben altijd al trouw geweest aan het dorp. Dat wilde ik niet achterlaten, omdat een groot deel van mijn leven zich in Hegelsom afspeelt. Ook toen ik ging studeren, had ik niet de drang om te vertrekken. Gelukkig was dat in Eindhoven, dus dat was prima te doen wat betreft reisafstand.” Daar studeerde Jasper technische natuurkunde, waar hij vervolgens ook op promoveerde. “Natuurkunde vond ik altijd al erg interessant. Na mijn studie kwam ik terecht in Veldhoven, bij ASML. Op de afdeling ‘research’, om precies te zijn. Kort gezegd proberen we daar slimmigheden te ontwikkelen, die op de lange termijn onze machines verbeteren. Het is vrij complexe materie, maar natuurkundig gezien ontzettend uitdagend. Dat is waar ik plezier uit haal en waarom ik prima op m’n plek zit bij deze werkgever. Het spreekt me aan dat we een beetje impact hebben op de wereld. Ik heb de unieke kans om een klein verschil te maken op natuurkundig vlak.”

De Kapotte Hen

Het maakt dat Jasper meermaals per week zonder tegenzin vanuit Hegelsom richting Veldhoven rijdt. Al maakt de omgekeerde route hem wellicht nog vrolijker. Hegelsom is de plek waar hij een fijne jeugd had, in een gezin met vier kinderen. Als oudste van het stel heeft Jasper nog twee broertjes en een zusje. “We hadden het thuis super. Toen we wat ouder werden, kwam er een keet bij ons in de tuin. Daar is veel gebruik van gemaakt.” 

Onder andere door De Kapotte Hen (DKH), de vriendengroep van Jasper. “Sinds de basisschool zijn we al samen. Niet omdat we allemaal dezelfde interesses delen, maar simpelweg omdat we uit hetzelfde dorp komen en allemaal ongeveer even oud zijn. Het is een schitterende vriendengroep, die nog altijd vaak samenkomt. Langzaam maar zeker komt iedereen nu in een andere levensfase, dat is gaaf om te zien.” Het is niet de enige groep waarbij Jasper zich als een vis in het water voelt. Want ook bij zijn vrienden van het Buisteam is hij graag. “Ook dat is een Hegelsomse vriendengroep. Er zit wat overlap in met DKH, maar deze groep kent z’n oorsprong op het voetbalveld. Het Buisteam ontstond toen we allemaal onderdeel waren van het tweede elftal van Hegelsom. Het klikte en we zijn bij elkaar gebleven. Ook nadat we in andere teams gingen voetballen.” Zelf is Jasper tegenwoordig onderdeel van het derde elftal. “We hadden nooit het meeste talent, maar wel de beste sfeer. De derde helft wonnen we eigenlijk altijd.”

De rug toekeren

Toch was Jasper er niet altijd bij, wanneer zijn vrienden de keet in de achtertuin van zijn ouders bevolkten. “Ik ben al vrij lang lid van muziekvereniging St. Hubertus, waar ik trompet speel en voor wie ik de PR doe. De repetitieavonden waren vroeger steevast op vrijdagavond. Toen ik wat ouder werd, botste dat natuurlijk met het op stap gaan. Daar hielden de vrienden me graag mee voor de gek. Soms vond ik dat best moeilijk, maar ik ben extreem blij dat ik toen heb doorgezet. Daardoor kan ik nog steeds mijn ei kwijt in de muziek. Dat is toch wel één van mijn grootste passies en het heeft me al zo veel leuke momenten opgeleverd.” Nu Jasper met hernieuwde energie is wedergekeerd van een weekje onder de Spaanse zon, is de blik weer gericht op de toekomst. In de zomer doet hij met Anne waarschijnlijk nog Jordanië en Tanzania aan, maar eerst staat over enkele weken bevrijdingsconcert ‘Het Hegelsomse Verhaal’ op de rol met de muziekvereniging. En na de zomer beginnen al gauw de voorbereidingen op een nieuw carnavalsseizoen weer. Het deert hem echter geen seconde, want één ding lijkt zeker: de kans dat Jasper ‘zijn’ Hegelsom ooit de rug toekeert, lijkt niet al te groot.