Energieneutraal Horst aan de Maas

8 jun 2023, 07:34 Algemeen
Afbeelding

Het college van B & W legt de gemeenteraad 11 juli twee voorstellen voor die bijdragen aan een energieneutraal Horst aan de Maas. De gemeente heeft de ambitie om in 2050 volledig te zijn overgestapt naar duurzame energie. Dit is nodig om de klimaatverandering tegen te gaan en schade van hitte en wateroverlast zoveel mogelijk te beperken. Ook dragen de plannen voor energiebesparing bij aan het tegengaan van energiearmoede.

Wethouder Thijs Kuipers geeft aan dat de gemeenteraad eind 2020 de ambitie heeft uitgesproken om in 2030 35 procent energie te besparen ten opzichte van 2017 én 30 procent van de energie die Horst aan de Maas dan nodig heeft lokaal en duurzaam op te wekken. “Dat is haalbaar als we nu inzetten op zonne- en windenergie”, stelt hij. “Op weg naar 2050 kunnen we mogelijk ook gebruikmaken van andere vormen van duurzame energie, maar energie die we niet nodig hebben hoeft ook niet opgewekt te worden. Daarom is het belangrijk om ook stevig in te zetten op energiebesparing.”

Flink investeren in besparing

In de gemeente Horst aan de Maas zijn verschillende voorbeelden van inwoners, verenigingen en ondernemers die inzetten op energiebesparing. Dit doen ze niet alleen om de energierekening te verlagen, maar ook voor een gezonde en duurzame leefomgeving. Met het vierjarige programma Energiebesparing stimuleert, faciliteert en ontzorgt het college inwoners, verenigingen en ondernemers. Met een breed actieprogramma investeert de gemeente in 2023 en 2024 ruim 5 miljoen in acties om energie te besparen.

Door nu actie te ondernemen draagt deze voorfinanciering bij aan een veelvoud aan investeringen in isolatie en energiebesparing, stelt het college. Zo wordt de aanpak met de Warmmakers - vrijwillige energiecoaches die inwoners helpen met energie besparen - doorgezet in 2024. Om verenigingen te helpen wordt er 600.000 euro extra budget ingezet voor het verduurzamen van accommodaties. Daarbij worden ook de diensten van het Duurzaam Bouwloket, het energieloket van de gemeente, uitgebreid. Naast inwoners kunnen dan ook bedrijven gebruikmaken van het energieloket. Voor inwoners, verenigingen en ondernemers dragen deze acties bij aan een daling in het energieverbruik en een lagere energierekening. “Daarbij is dit dé manier om energiearmoede in onze gemeente te voorkomen en te beperken”, aldus de gemeente.

Onderzoek naar windenergie

Om de benodigde duurzame energie op te wekken, zet de gemeente in op zonne- en windenergie. Voor zonne-energie doet de gemeente onderzoek in de Mariapeel. Voor windenergie blijkt, uit de onderzoeken zover, dat windmolens in het zoekgebied A73-Maaslijn mogelijk zijn. Het college stelt de raad voor om verder te gaan met onderzoek naar de mogelijkheden van windenergie in dat gebied. Bij een positief besluit van de raad op 11 juli worden de plannen verder uitgewerkt in dialoog met de omwonenden en belanghebbenden. Ook worden dan alle milieueffecten verder onderzocht. Begin 2025 kan dan vervolgens een besluit worden genomen over het verlenen van de vergunning voor windmolens.

Excursie en informatieavond

Nog voor de besluitvorming in de raad op 11 juli organiseert de gemeente een excursie naar windmolens en een informatieavond over gezondheid en geluid. Tijdens de informatieavond over gezondheid en geluid op 7 juni kunnen de inwoners zich laten informeren en hun vragen stellen aan experts op dit gebied. Op zaterdag 17 juni wordt een excursie naar windmolens georganiseerd. Tijdens de excursie gaat de gemeente samen met omwonenden, raadsleden en mogelijk andere geïnteresseerden windmolens met een tiphoogte van meer dan 200 meter van dichtbij bekijken en ervaren.

Ook worden er ervaringen gedeeld uit het gebied waar de windmolens al gerealiseerd zijn. Gemeente Horst aan de Maas vindt het belangrijk dat inwoners een goed beeld hebben bij de gebiedsontwikkeling A73-Maaslijn. Dit helpt in de volgende fase bij een goed participatietraject, waarbij verder gekeken wordt naar het delen van de lusten en lasten. Meer informatie over de gebiedsontwikkeling A73-Maaslijn vindt u op www.horstaandemaas.nl/gebiedsontwikkeling-a73-maaslijn. Op deze projectpagina staan ook de diverse raadsavonden, met inspreekmogelijkheden, in aanloop naar 11 juli vermeld.