Groene energie discussie

6 apr 2023, 09:19 Politiek
Zebra Fotostudio's b.v.
Afbeelding

Groene energie, noem het op een verjaardag en er volgt direct een hele discussie. Iedereen is er mee bezig op zijn of haar manier. Ook de gemeente Horst aan de Maas zet vol in op het opwekken van duurzame energie ontstaan uit zon of wind. Echter ontstaat er onduidelijkheid wanneer mogelijke locaties worden besproken. Waarom?

Momenteel wordt er gezocht naar een geschikte locatie om windmolens te plaatsen in onze gemeente. Eerst zouden ze langs de bosrand van het Schutwater komen. Echter ging dit niet door omdat het de natuur teveel zou aantasten. Een grote opluchting voor de buurtbewoners en natuurliefhebbers. Nu is Hoog heide en Witveldweg een beoogde plaats. In dit gebied is vooral de boomteeltsector actief. Deze sector is juist op zoek naar meer grond om de bodemdiversiteit nog meer te stimuleren. Als in dit gebied windmolens komen, leveren zij aanzienlijke hoeveelheid grond in. Juist deze ondernemers die bijdragen aan onze leefomgeving en vergroening kunnen dan niet meer uitbreiden, maar moeten inkrimpen. Wat zijn de toekomstige consequenties voor nabijgelegen dorpen als de regels rondom minimale afstand van windmolen tot huis of bedrijf wordt gehanteerd? Veel onzekerheid bij inwoners en bedrijven en vooral weinig discussie in de openbaarheid.

Als VVD zijn wij voor een transparante besluitvorming en daarom willen wij dat alle informatie rondom zonneparken en windmolens in de openbaarheid wordt besproken. Zo kan iedereen het volgen, zijn mening vormen en daarmee een waardevolle bijdrage leveren aan deze groene energie discussie.

Yvonne Douven

VVD Horst aan de Maas