Vraag naar inzet jongerenwerkers in Horst aan de Maas stijgt

2 mrt 2023, 09:13 Algemeen
Afbeelding

Er is in Horst aan de Maas steeds meer behoefte aan de inzet van jongerenwerkers in het kader van voorlichting, coaching, preventie en hulpvragen. Middelbare scholen geven aan dat er vraag is naar hun aanwezigheid, maar ook buiten school wordt er steeds vaker een beroep op de jongerenwerkers gedaan. Caroline Keizer en Daan Vissers, jongerenwerkers bij Synthese, merken deze toenemende zorgvraag ook op. “Het is goed dat er meer om hulp wordt gevraagd en dit taboe steeds meer doorbroken wordt, maar soms schrik je van de ernst van de situatie”, aldus Caroline.

Als jongerenwerkers houden Caroline en Daan zich bezig met een breed scala aan werkzaamheden. Zo bieden ze coaching en ondersteuning aan jongeren(initiatieven), geven ze gastlessen op scholen en zijn ze regelmatig te vinden in sozen en op straat. Ook houden ze zich bezig met hulpprogramma’s als Join Us en Less Fear. Daarnaast hebben Caroline en Daan spreekuren op de middelbare school. “Jongeren kunnen vrijblijvend bij ons binnenlopen als ze ergens mee zitten”, legt Caroline uit. “Hier bespreken we verschillende thema’s zoals pesten, eenzaamheid of niet lekker in je vel zitten. Doordat we op een laagdrempelige manier het gesprek aangaan, kunnen we hulp en ondersteuning bieden. Soms worden ze doorverwezen naar een externe partij, maar we kijken ook wat we samen met de jongeren kunnen doen.” Tijdens hun werk bieden ze vooral een luisterend oor, geeft Daan aan. “Door goed te luisteren, kunnen we inspelen op de behoefte”, zegt hij. “Middelbare scholen vinden het erg fijn dat we er zijn.”

Meer vragen

De afgelopen tijd merken Caroline en Daan een toename in hulpvragen onder jongeren. “Wat ons opvalt, is dat de vragen die de laatste maanden binnenkomen, soms best heftig zijn”, geeft Caroline aan. “Jongeren uiten steeds meer dat ze depressieve klachten ervaren. Ze weten niet goed waar ze terecht kunnen en dat is vrij zorgelijk. Het is goed dat ze ons weten te vinden en wij ze kunnen helpen, maar het zegt wel wat over de algemene mentale gezondheid.” 

De oorzaak van deze toename ligt volgens Daan niet per se aan corona. “Corona heeft deze problemen echter wel meer zichtbaar gemaakt”, geeft hij aan. “Het taboe is veel minder geworden. Tijdens de coronaperiode werd veel gesproken over dat de impact op jongeren het meest heftig was, waardoor de drempel lager is geworden voor jongeren om toe te geven dat het minder goed gaat. Het thema is bespreekbaarder geworden.” Ondanks dat het goed is dat dit thema meer besproken wordt, benadrukt Caroline het zorgelijke aan de situatie. “Overal in de jeugdzorg zijn wachtlijsten”, zegt ze. “Jongeren moeten op tijd de juiste hulp krijgen en daar bevindt zich nog een uitdaging.” Omdat Daan en Caroline in het preventieve vak zitten, kunnen zij niet alle hulp bieden die er gevraagd wordt. “Dit is aan de jeugdzorg”, zegt Daan. “We proberen toch zo veel mogelijk te doen en contact te houden met iemand die ons om hulp vraagt”, voegt Caroline toe. “Hierdoor kan je de wachttijd een beetje overbruggen of voorkomen dat jongeren naar de hulpverlening moeten. Soms hebben we zelfs de jongeren aan de hand mee moeten nemen naar de huisarts, omdat ze dit zelf een moeilijke stap vinden.”

Veel aanmeldingen

De meest besproken onderwerpen waar Caroline en Daan als jongerenwerkers mee te maken hebben, zijn klachten van depressiviteit, eenzaamheid, sociale vaardigheden en angsten. “We geven ook groepstrainingen. Less Fear is een voorbeeld hiervan, waarbij we aan de slag gaan met zaken als faalangst en sociale angsten”, zegt Caroline. Dat de behoefte hieraan groot is, bleek wel uit het feit dat er enorm veel aanmeldingen binnenkwamen voor deze trainingen. “Onze inbox stroomde vol”, zegt Caroline. “Dat is een enorm signaal. We hadden plek voor maximaal dertien jongeren, maar dit was veel te weinig. Daarom starten we in het najaar hoogstwaarschijnlijk met een nieuwe groep.” Ook voor andere trainingen die Synthese aan jongeren aanbiedt, ligt het aantal aanmeldingen veel hoger dan voorheen. Daarnaast zijn er extra voorlichtingen over allerlei verschillende thema’s op middelbare scholen ingepland. “De vraag hiernaar is gewoon enorm toegenomen”, stelt Daan.

Extra subsidie

Door de toenemende vraag aan zorg en ondersteuning van inwoners, heeft de gemeente besloten om de subsidie aan Synthese te verhogen voor 2023 met een bedrag van 120.000 euro. Een groot gedeelte hiervan gaat naar jeugdwerk. De komende tijd gaan Caroline en Daan onderzoeken waar de focus op moet komen te liggen en waar de vraag ligt. “Het geeft ons de mogelijkheid om nieuwe projecten te starten”, stelt Daan. “Het is fijn dat daar ruimte voor is, want het overkoepelende doel van al deze projecten is natuurlijk het versterken van de mentale gezondheid van jongeren.”