Horst aan de Maas werkt aan 1 miljoen bomenplan

9 feb. 2023, 21:06 Algemeen
Afbeelding

Horst aan de Maas wordt steeds groener. De afgelopen drie jaar is er binnen de gemeente Horst aan de Maas actief gewerkt aan het 1 miljoen bomenplan, een actieplan van provincie Limburg. De provincie stelde in 2020 het doel om in Limburg 1 miljoen bomen aan te planten in een tijdsbestek van acht jaar. Voor Horst aan de Maas is de eerste doelstelling bijna behaald: 55.000 bomen planten in drie jaar tijd.

Sinds de start van het 1 miljoen bomenplan zijn er diverse projecten aangepakt binnen de gemeente. “Insteek is het planten van bomen op een manier die net even anders is dan normaal”, geeft een woordvoerder van de gemeente aan. “Zo is er gebruikgemaakt van vrijwilligers en basisscholen en zijn er boomplantdagen georganiseerd.”

Kwalitatieve slag slaan

Juist het educatieve en leerzame aspect van dit project zijn zaken die de gemeente als belangrijk ervaart. Met het aanplanten van de bomen wil de gemeente namelijk niet alleen een kwantitatieve slag maken, maar ook een kwalitatieve. Een boom is volgens haar niet alleen natuur, het is ook landschap, cultuurhistorie, gevoel, recreatie en leefbaarheid. “Natuurlijk gebeurt dit alles onder ons toezicht. Het is logisch dat dit inspanningen en tijd kost, maar dan bereiken we ook iets.”

Diverse locaties

De afgelopen drie jaar zijn er op diverse plekken binnen de gemeente bomen geplant. “De locaties zijn erg divers, ze zijn bijvoorbeeld langs ‘landelijke’ wegen geplant, maar ook in parkjes, als fruitboomgaard, bij basisscholen en in natuurgebiedjes”, geeft de woordvoerder van de gemeente aan. “Op deze manier brengen we een uitdagend project tot een goed einde.” Momenteel lopen nog er nog drie projecten, deze zullen naar verwachting dit voorjaar gerealiseerd worden.  

Verder planten

Ondanks dat de projecten bijna afgerond zijn, gaat de gemeente gewoon door met het planten van bomen. “Zoals het er nu naar uitziet, hebben we nog wat financiële ruimte, mede doordat we werkzaamheden met vrijwilligers en scholen hebben uitgevoerd. Hier gaan we in het najaar dus mooi ‘extra’ bomen van planten. We mogen stellen dat dit een win-win situatie is.”

55.000 bomen

Binnen het 1 miljoen bomenplan werkt de gemeente samen met partijen als Landschap Horst aan de Maas en Groengroep Sevenum. “Zij hebben ook een bomenplan, indirect met onze steun”, geeft de woordvoerder aan. “Dus eigenlijk worden er meer bomen aangeplant dat dat eigenlijk gedacht wordt.” Landschap Horst aan de Maas kreeg namelijk een subsidie om in deze gemeente 55.000 bomen te planten. De stichting is de afgelopen drie jaar druk bezig geweest met deze opdracht, waarmee ze een impuls geven aan een gezonde leefomgeving met biodiversiteit in Horst aan de Maas.