Horst aan de Maas is schappelijk voor portemonnee van toeristen

4 mei 2023, 08:51 Algemeen
Afbeelding

In heel Limburg steeg de toeristenbelasting flink. In vergelijking met 2022 is een toerist in deze provincie gemiddeld 6,8 procent meer kwijt per nacht. In Horst aan de Maas valt het allemaal echter nog reuze mee: met 1,55 euro per nacht betaalt een toerist in deze gemeente minder dan gemiddeld, blijkt uit onderzoek van bungalowpark.nl

Iedere gemeente ontvangt van het Rijk een bedrag per inwoner, dat bestemt is voor het schoonhouden van bijvoorbeeld straten en natuurgebieden. Wanneer er veel toeristen op bezoek komen in een bepaalde gemeente, lopen deze kosten automatisch op.

Om dat te compenseren heffen gemeenten toeristenbelasting, in de meeste gevallen per nacht dat iemand in de gemeente verblijft. De hoogte van deze belasting verschilt per gemeente. Zij mogen namelijk zelf bepalen of zij toeristenbelasting heffen en hoe dat tarief berekend wordt. Landelijk gezien steeg de gemiddelde toeristenbelasting in 2023 ten opzichte van verleden jaar met 6,3 procent. Dat komt neer op een gemiddeld tarief van 2,16 euro per persoon per nacht. Verleden jaar was je als toerist gemiddeld nog 2,03 euro kwijt aan een nachtje buiten de eigen gemeentegrenzen. De gemiddelde toeristenbelasting voor een overnachting in Limburg ligt met 1,87 euro iets lager.

Vergelijkingsmateriaal

Gasten die op bezoek komen in Horst aan de Maas komen er echter beter vanaf: zij betalen met 1,55 euro per nacht een tarief dat lager ligt dan het provinciale gemiddelde. Daarmee hoort Horst aan de Maas bij de goedkopere gemeenten van Limburg.

Ten opzichte van omringende gemeenten is er procentueel gezien echter wel degelijk een significant verschil waar te nemen. In Peel en Maas is een toerist slechts 1 euro kwijt, waarmee die gemeente samen met Nederweert de goedkoopste van Limburg is. In Venlo is een bezoeker beduidend meer kwijt voor een overnachting. Met 2,20 euro is het de duurste gemeente in deze regio. Het verschil met Venray is kleiner, daar betaalt een toerist 1,30 euro voor een nachtje binnen de gemeentegrenzen. De gemiddelde stijging van 6,8 procent ten opzichte van 2022 in deze provincie is in lijn met de rest van het land. Het landelijk gemiddelde ging met 6,3 procent omhoog.

Koplopers

De bedragen die worden afgetikt in deze gemeente komen echter niet in de buurt van de koplopers in deze provincie. Voor een overnachting in Maastricht betaal je 4,56 euro aan toeristenbelasting, bijna drie keer zoveel als in Horst aan de Maas. In Roermond ging de prijs ten opzichte van 2022 met ruim 50 procent omhoog, naar een bedrag van 3,12 euro.

De top drie wordt in Limburg gecompleteerd door gemeente Vaals, waar een toerist 2,65 euro kwijt is per nacht. Daarmee komen de Limburgse gemeenten overigens niet in de buurt van de landelijke lijstaanvoerders. Bovenaan die lijst prijkt hoofdstad Amsterdam, dat een toerist maar liefst 12,12 euro af laat rekenen. Daarmee is het de enige Nederlandse gemeente die meer dan een tientje toeristenbelasting vraagt. Gemeente Ouder-Amstel volgt met 9,35 euro en Utrecht moet het doen met 9,12 euro per nacht per toerist.