Horstenaren maakten maar mondjesmaat bezwaar tegen WOZ-waarde

4 apr 2023, 13:20 Algemeen
Afbeelding

Bij huizenbezitters viel eerder dit jaar de jaarlijkse brief met de waardering onroerende zaken (WOZ) op de deurmat. Voor velen was dat schrikken: de WOZ-waarde van de gemiddelde woning in Nederland is met 17 procent gestegen. De waardebepaling was in 2022 voor veel Nederlanders al reden om bezwaar te maken, al viel dat in Horst aan de Maas relatief mee: slechts 2,7 procent van de woningeigenaren tekende afgelopen jaar bezwaar aan.

Een opvallende statistiek, want Limburg bleek landelijk gezien koploper in 2022: in deze provincie werd liefst 31.200 keer bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde. Dat is 87,1 procent hoger dan het landelijk gemiddelde. Toch tekenden in Horst aan de Maas, waar ruim 18.000 woningen zijn, minder dan 500 huishoudens bezwaar aan, wat neerkomt op 2,7 procent van het totaal. Daarmee scoren inwoners van Horst aan de Maas beduidend lager dan die van omringende gemeenten. Venlonaren spanden daarbij de kroon; bijna één op de tien woningeigenaren maakte in die gemeente bezwaar tegen de WOZ-waarde in 2022. In Peel en Maas diende 6,3 procent bezwaar in en in Venray was dat 3,6 procent.

Beduidend hoger

De gemiddelde WOZ-waarde in Horst aan de Maas lag in 2022 op 295.000 euro. Daarmee moest er door de bank genomen zo’n 410 euro onroerendezaakbelasting (OZB) worden afgetikt. Dit jaar ligt de WOZ-waarde beduidend hoger: de gemiddelde woningprijs in Horst aan de Maas is voor 2023 vastgesteld op 326.270 euro. Daarmee stijgt de OZB belasting gemiddeld naar 420 euro.    

Niet per se nadelig

Nu woningbezitters de brief met de WOZ-waarde van hun woning hebben ontvangen, hebben zij zes weken de tijd om bezwaar aan te tekenen. Een hogere waarde hoeft echter niet per se nadelig te zijn, weet hypotheekexpert Marga Lankreijer. “Je kunt in aanmerking komen voor een lagere rente als de WOZ hoger is dan de huidige hypotheekwaarde. Dit kan niet bij Nationale Hypotheek Garantie (NHG), want daarvoor geldt al de laagste rente.” Zij verwacht dat het aantal bezwaren dit jaar hoger gaat uitvallen dan in 2022. “De WOZ voor dit jaar is gebaseerd op het prijspeil van woningen op 1 januari 2022. De huizenprijzen waren toen hoog, waardoor de WOZ nu ook flink stijgt. De verwachting is dat het aantal bezwaren dit jaar flink boven de 250.000 van vorig jaar zal uitkomen.” Inmiddels dalen huizenprijzen al een tijdje, maar dit is door de peildatum van 1 januari 2022 nog niet terug te zien in de WOZ-waardebepaling. 

Bezwaar maken

In een eerder stadium verlaagden alle Limburgse gemeenten al de OZB, maar deze weegt niet op tegen de sterke WOZ-stijging. Onder de streep zijn woningeigenaren dit jaar iets meer kwijt aan OZB dan een jaar eerder. Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde kan binnen zes weken na dagtekening van de brief en is mogelijk bij de gemeente, of met hulp van een commercieel bureau. Bezwaar maken is in beide gevallen gratis, maar de gemeente draait op voor de kosten wanneer het bezwaar wordt gemaakt door een zogeheten no cure, no pay-bureau. Deze kosten worden uiteindelijk doorgerekend in de belastingtarieven. In Horst aan de Maas ligt de uiterste datum om bezwaar aan te tekenen op zaterdag 8 april.