Tim Janssen van AVV America

10 mei 2023, 11:57 Vrijwillig in de spotlights
Afbeelding

Ze zijn het cement van de samenleving: de duizenden verenigings- en clubmensen, die zich het hele jaar door belangeloos inzetten. Veelal opereren ze op de achtergrond. Vaak zijn ze onzichtbaar, maar altijd onmisbaar. HALLO Horst aan de Maas richt de pijlen op deze vrijwilligers, waarvan iedere club, stichting en vereniging er eigenlijk te weinig heeft. Wie zijn deze mensen en waarom zetten ze zich belangeloos in? Deze week vertelt Tim Janssen (36), als vrijwilliger actief bij AVV America, over zijn taken en drijfveren.

Tim is trots op America. En America op Tim. Dat bleek onder meer al in 2016, toen hij als prins voorop ging tijdens de vastelaovend in het Turftreiërsriêk. Hij zet zich, mede daarom, dan ook maar wat graag vrijwillig in voor ‘zijn’ dorp. Dat is ook niet meer dan logisch, vindt hij zelf althans. Onder andere bij de carnavalsvereniging draagt hij graag zijn steentje bij. “Die mensen hebben zo ontzettend veel voor mij geregeld en gedaan toen ik prins was, dat ik het eigenlijk de normaalste zaak van de wereld vind om iets terug te doen. Onder andere bij de organisatie van de jaarlijkse zittingsavonden heb ik een rol”, vertelt hij. Ook bij AVV, de voetbalvereniging van America, weten ze inmiddels dat ze Tim op vrijwillige basis op vele fronten in kunnen zetten. Als coördinator van de voetballende jeugd, als leider van de onder-7 – niet geheel toevallig ook het team van zijn zoontje – én als één van de drijvende krachten achter de grootscheepse verbouwing van de accommodatie.

Stilzitten

Die verbouwing, welke momenteel in volle gang is, is niet de enige waar Tim op het moment druk mee is. Ook thuis wordt er flink met stenen gestapeld. “Het is eventjes een wat drukkere periode waar ik nu middenin zit inderdaad. Als vrachtwagenchauffeur maak ik werkweken die meestal toch al langer duren dan gemiddeld, maar dat is niet erg. Stilzitten en niets doen kan ik toch niet zo goed, dus dat komt mooi uit”, zegt Tim met een lach, zittend in de kantine die binnenkort ook volledig op de schop gaat.

De vervallen accommodatie van AVV was eigenlijk al wat langer aan renovatie toe, maar die plannen werden een tijdlang op de lange baan geschoven toen er sprake was van een mogelijke fusie tussen de vereniging van Tim en die van RKSV Meterik. 

Toen deze afketste en AVV toch op het eigen sportpark besloot te blijven, kwam alsnog van renoveren. Om de kosten daarvan te drukken, worden er zoveel mogelijk taken opgepakt door spelers en andere leden van AVV. Het is aan Tim om niet alleen zelf af en toe de mouwen uit de handen te steken bij de verbouwing, maar vooral om voor iedere klus genoeg vrijwilligers op de been te krijgen. “Dat gaat vrij vlot hoor.

Als mensen vooraf maar precies weten wat er moet gebeuren, zijn ze hier prima bereid om te helpen. ‘Maar ik heb twee linkerhanden’, wordt er vaak gedacht. Iedereen kan echter sjouwen, slopen en op zijn eigen manier helpen. Daar hoef je niet altijd specifieke technische inzichten voor te hebben.”

Afnemend ledenaantal

Zelf speelt Tim ondertussen z’n wedstrijdjes bij de veteranen van AVV. Althans, hij bouwt het sinds kort weer rustig op. “Door een langslepende blessure aan mijn lies heb ik maar weinig minuten kunnen maken het laatste jaar”, legt hij uit. Dat wil niet zeggen dat hij daardoor ook minder op de club te vinden was. Als leider van de onder-7, waar zijn zoontje speelt en waarvan hij iedere maandavond de training verzorgt, maar ook als jeugdcoördinator van de allerjongsten tot en met de onder-12. “De bovenbouw neemt iemand anders voor zijn rekening, want dat zou wat teveel worden.” Want hoewel het ledenaantal al jaren gestaag afneemt, zijn er nog aardig wat jeugdelftallen actief onder de vlag van AVV America. Of beter gezegd: onder de vlag van SJO America-Meterik, het samenwerkingsverband op het gebied van jeugdvoetbal tussen de twee dorpen. Tim vindt het nog altijd een gemiste kans dat het daar bij is gebleven. “De ledenaantallen nemen overal af, ook bij de voetbalverenigingen in omringende dorpen.”

Draagvlak

Bij een stemming onder de leden bleek er enkele jaren geleden echter niet genoeg draagvlak om ook de seniorenafdelingen van de verenigingen samen te voegen. “Dat vind ik ergens best zonde”, begint Tim. “Er heerst veel sentiment en dan wint de emotie het van het rationele”, doelt hij op het mislukte plan om de voetbalclubs AVV America en RKSV Meterik te laten fuseren. In dat geval zouden beiden samen een nieuw sportpark betrekken, op een nieuwe locatie tussen beide dorpen in. Een meerderheid bleek na het tellen van de stemmen echter tegen een samensmelting, waardoor een fusie van de baan is. In ieder geval voorlopig.

“In Meterik wordt nu een gigantische sporthal gebouwd voor de gemeenschappen van Hegelsom, America en Meterik. Ik zet nog weleens vraagtekens bij de rol die de gemeente toentertijd heeft gespeeld, maar het is zoals het is.” Dat besluit zorgde er in ieder geval mede voor dat nu ook de accommodatie in America grondig gerenoveerd wordt. Een langdurig én duur project, waarbij de kosten significant gedrukt worden door de inzet van vele vrijwilligers. “Want ik doe het natuurlijk niet alleen. Allesbehalve zelfs. Er is heel veel draagvlak hier in het dorp. Dat motiveert enorm.”