Guus van den Munckhof van volleybalvereniging HOVOC

2 mrt. 2023, 09:40 Vrijwillig in de spotlights
Afbeelding

Ze zijn het cement van de samenleving: de duizenden verenigings- en clubmensen, die zich het hele jaar door belangeloos inzetten. Veelal opereren ze op de achtergrond. Vaak zijn ze onzichtbaar, maar altijd onmisbaar. HALLO Horst aan de Maas richt de pijlen op deze vrijwilligers, waarvan iedere club, stichting en vereniging er eigenlijk te weinig heeft. Wie zijn deze mensen en waarom zetten ze zich belangeloos in? Deze week vertelt Guus van den Munckhof (24), als vrijwilliger actief bij volleybalvereniging Hovoc, over zijn taken en drijfveren.

Als klein jongetje van 8 jaar oud vond Guus al snel de weg richting de volleybalvereniging. Met een moeder die altijd heeft gevolleybald en een vader die in het gemeenteteam de ballen over het net sloeg, zat het volleyen echt in de familie. Desondanks besloot Guus in zijn jonge jaren eerst een andere balsport uit te proberen. “Ik ben eerst gaan voetballen. Maar ik bleek net zoveel talent te hebben als Pietertje, van de welbekende reclames. Ik zat voornamelijk met mijn broek te spelen en was altijd druk bezig met het tellen van het gras”, vertelt Guus over zijn ervaringen op het voetbalveld. “Toen er vervolgens een keer een volleybalclinic werd gegeven op mijn basisschool, besloot ik het gras te laten voor wat het was en koers te zetten richting de sporthal.” De rest is geschiedenis, want Guus is nog altijd een fervent volleyballer. Na alle jeugdteams te hebben doorlopen, is hij nu een van de ervaren rotten van ‘Heren 2’. “Het team is een goede mix van prestatie en plezier. Er zit veel ambitie in, maar de derde helft wordt ook nooit overgeslagen”, vertelt Guus met enthousiasme over zijn eigen team.

Sponsorcommissie

Dat Guus al jaren onderdeel mag uitmaken van de volleybalfamilie die Hovoc heet, heeft hem er drie jaar geleden toe gezet om nog wat extra’s voor de club te gaan doen. “Ik vind het belangrijk om wat terug te doen voor de club, in welke vorm dan ook.” Dit begon al in de jeugd, toen Guus de trainingen voor de jongste volleybaltalenten verzorgde, maar dat beviel hem niet zo goed. “Trainen geven gaf me toch niet helemaal de voldoening die ik zocht, maar ik wilde wel graag wat voor de vereniging betekenen. Dus toen ik hoorde dat een teamgenoot bij de sponsorcommissie zat, had ik daar wel oren naar.” 

Guus sloot zich vervolgens aan bij de commissie en samen met de andere commissieleden hebben ze de afgelopen jaren al enkele mooie projecten neergezet. “We hebben een heel nieuw pakkettensysteem opgesteld voor sponsoren. Ze kunnen kiezen uit zes verschillende pakketten, van brons tot platina, die elk een andere grote van sponsoring bevatten. Hierdoor hebben we meer duidelijkheid verschaft in en voor onze sponsors.” Ook heeft Guus samen met de sponsorcommissie de reclameborden in de sporthal vervangen door reclamedoeken, die makkelijker te vervangen zijn én beter bestand zijn tegen de ballen die er zo nu en dan nog wel eens tegenaan geslagen worden. Maar het meest trots is hij toch wel op het binnenhalen van een nieuwe hoofdsponsor. “Midden in de coronatijd hebben we het voor elkaar gekregen om een nieuwe hoofdsponsor te werven. Heel tof om dat samen met deze kleine commissie voor elkaar te boksen.”

PR-commissie

Guus’ inzet voor de sponsorcommissie in combinatie met zijn toenmalige studie en huidige werkervaring als content marketeer bij een marketingbureau, resulteerde twee jaar geleden in een tweede vrijwilligersrol bij de club. “Ik heb best wel wat ervaring in sociale media, vandaar dat ze bij mij uitkwamen voor een rol bij de PR-commissie.” Naast sponsoren werven binnen de sponsorcommissie, stortte Guus zich vanaf dat moment ook op de communicatie van Hovoc naar buiten toe. “Binnen de PR-commissie ben ik veel bezig met social media en de website van Hovoc, zoals wekelijks zorgen voor wedstrijdverslagen en de uitslagen van alle teams. Zaken als social media en het schrijven van teksten komen ook veel terug in mijn werk en ik vind het erg leuk om ermee bezig te zijn. Sinds een aantal weken mag Guus zich nu zelfs voorzitter van de PR-commissie noemen. Als kartrekker van de commissie regelt hij voortaan het contact met het bestuur en de andere commissies, en ontfermt hij zich onder andere over de notulen. Het mag duidelijk zijn dat Guus zich fanatiek inzet en op zijn plek is binnen de club, maar er blijven stiekem ook altijd dromen. “Wie weet zit er ooit een functie in het bestuur van de club in, dat zou in de toekomst misschien een mooie stap zijn. Maar momenteel hebben we al een heel goed en jong bestuur dat goed op z’n plek zit, dus voorlopig blijf ik me focussen op mijn taken binnen de commissies.”

Nieuwe aanwas

Het jonge bestuur is geen uitzondering binnen de vrijwilligers bij Hovoc. “De laatste jaren heeft de focus binnen de club gelegen op het werven van jeugdleden voor de verschillende vrijwilligersrollen. En dat is aardig gelukt, want alle commissies zijn vrij jong. Met mijn 24 jaar ben ik in beide commissies één van de oudste leden.” Waar het binnen de vrijwilligersgroep goed gaat wat betreft de jonge aanwas, loopt deze net als bij menig vereniging voor jeugdleden terug, vooral bij de jongens. Dit is dan ook één van de grootste uitdagingen binnen de club voor de komende jaren”, vertelt Guus. Maar kijkend naar de vrijwilligers is Guus er vooral trots op dat dit zo goed gaat bij Hovoc. “Bij sommige andere sportverenigingen zie je dat ze veel moeite hebben met het werven van vrijwilligers, zeker binnen de jongere garde. Het is mooi om te zien dat hier iedereen zijn steentje bijdraagt. Alle teams rouleren mee in de bardiensten en als er een keer een scheidsrechter of trainer nodig is, staan veel leden klaar om elkaar uit de brand te helpen.” Dit gevoel van saamhorigheid zorgt ervoor dat Guus maar al te blij is dat hij bij deze club mag spelen én zijn bijdrage kan leveren op organisatorisch niveau.