Bibianne Joosten uit Horst

31 mrt. 2023, 10:00 Uit
Afbeelding

Niet iedereen die in Horst aan de Maas opgroeit, blijft hier ook wonen. HALLO Horst aan de Maas spreekt in de serie Uit… Horst aan de Maas met oud-inwoners van Horst aan de Maas die hun dromen hebben gevolgd en buiten onze gemeentegrenzen terecht zijn gekomen. In deze aflevering Bibianne Joosten (24) uit Horst en inmiddels wonend in Groningen.

Als 24-jarige heeft Bibianne al heel wat van Nederland én Europa gezien. De in Horst geboren dame heeft in haar jonge leven namelijk al op zes verschillende plekken gewoond. Ze groeide op in Horst en verhuisde in haar tienerjaren naar Sevenum. Haar studentenjaren begonnen in Wageningen en via Zweden en Portugal kwam ze 2,5 jaar geleden terecht in Groningen. “Al toen ik een klein meisje was zocht ik het avontuur op, maar toen nog wat dichter bij huis”, vertelt Bibianne lachend. “Naarmate ik ouder werd, is dat avontuurlijke blijven groeien en begon bij mij de nieuwsgierigheid naar andere culturen, landen en mensen op te komen.”

Eerste vertrek

“Halverwege mijn middelbareschooltijd begon ik steeds meer zin te krijgen in het studentenleven”, vertelt Bibianne over de eerste hersenspinsels om Horst aan de Maas te verlaten. Echter wist ze nog niet meteen waar ze dan precies heen zou willen. “Op school vond ik biologie één van de leukste vakken. Alles wat met dieren, mensen, planten en onze wereld te maken heeft vind ik interessant.” Na enkele open dagen viel de keuze uiteindelijk op Wageningen. “Mijn gevoel was heel goed bij Wageningen. De campus had heel veel natuur en er hing een gemoedelijke sfeer. Daarnaast stond de studie die ik wilde doen hier ook erg hoog aangeschreven. Dit alles zorgde ervoor dat ik het zeker wist: ik wil het avontuur in Wageningen aangaan!” Mede doordat de verbinding tussen Horst en Wageningen niet om over naar huis te schrijven was, besloot Bibianne het nest van haar ouders te verlaten en op kamers te gaan in Wageningen, maar heimwee heeft ze nooit gehad.

“De eerste twee maanden woonde een vriendin uit Horst samen met mij op mijn kamer en ook woonde een vriend uit Horst in hetzelfde studentencomplex. Ik kon dus geleidelijk wennen aan de verandering van alles vertrouwd naar alles nieuw.” Maar ook zonder deze vertrouwde gezichten had Bibianne haar draai wel gevonden in Wageningen. “Ik vond het heel leuk om nieuwe mensen en een nieuwe omgeving te leren kennen en ook het compleet zelf inrichten van mijn kamer vond ik heel leuk om te doen.”

Zweden en Portugal

Het leven in Wageningen beviel Bibianne dus prima. Hoogste tijd om nog een stapje verder te gaan: het buitenland. In de winter van 2018 vertrok Bibianne voor twee maanden naar Stockholm voor onderzoek. Echter was het leven hier wel even wennen. “De mensen hier waren wat minder ‘out-going’ dan in Nederland. De winterperiode versterkte deze mentaliteit, omdat het maar zo’n vijf uur licht was per dag. Hoewel de stad heel mooi was, was er gewoon niet zoveel gaande hier in deze periode.” Ook het feit dat ze op een eigen kamertje woonde zonder huisgenoten, zorgde ervoor dat er niet zoveel te beleven was. Toch beviel het avontuur in het buitenland, want in de eerste helft van 2019 vertrok de bezige bij naar Lissabon. “Hier was de sfeer compleet anders. Al vanaf de eerste dag had ik veel contact met buitenlandse studenten via de studentenorganisatie ESN, maar de Portugese studenten sprak ik minder. Zij waren vaak te verlegen om Engels te praten.” Maar als het ijs eenmaal gebroken was, waren ook de Portugezen ontzettend vriendelijk.

“Op een dag ging ik op kampeerexcursie met een volledig Portugese groep, maar ze waren heel open en attent en spraken het hele weekend Engels, speciaal voor mij. Ze vertelden van alles over hun cultuur en geschiedenis.” Vooral dat laatste is volgens Bibianne een groot verschil met Nederlanders. “Ik zie ons niet zo snel zo uitgebreid over onze cultuur en geschiedenis vertellen zoals de Portugezen dat deden.”

 

Groningen

Na avonturen in het buitenland en een leuke periode in Wageningen zocht Bibianne weer naar een nieuw avontuur. “Ik hoorde veel leuke verhalen over Groningen en de masteropleiding die ik graag wilde doen was hier mogelijk, dus ik besloot richting het noorden af te reizen.” Inmiddels is deze keuze 2,5 jaar geleden gemaakt en woont Bibianne nog met veel plezier in de hoofdstad van onze meest noordelijke provincie. “Groningen is een unieke stad. Het is enorm studentikoos, overal waar je bent zie je jonge mensen die allemaal studeren. Het is echt een bruisende stad die alles heeft.” Toch merkt Bibianne ook dat Groningen wat weg heeft van een dorp. “Ik woonde net een week in Groningen en toen kwam ik al bekenden tegen op straat. Er hangt hier echt een dorpse sfeer.” Deze dorpse invloeden zorgen er dan ook voor dat je snel heel veel mensen kent. “Als je een nieuw iemand ontmoet dan heb je negen van de tien keer wel gemeenschappelijke vrienden en zo leg je heel snel waardevolle connecties.”

Toekomst

Hoewel Bibianne het erg naar haar zin heeft in het hoge noorden, is Groningen niet de stad waar ze nog heel lang blijft wonen. “Het is echt een studentenstad en veel mensen trekken na hun studie richting de randstad. Dat is een route die ik ook graag zou willen bewandelen. Hoe dan ook, wil ik wel altijd in een bruisende stad blijven wonen.” Welke stad dat precies moet zijn, laat Bibianne afhangen van haar toekomstige baan. “Rotterdam lijkt me een heel leuke en creatieve stad. Daar zie ik mezelf binnen afzienbare tijd wel wonen. Maar ook Amsterdam of Utrecht behoren zeker tot de opties als ik daar een leuke baan kan vinden.” Genoeg opties dus, maar een terugkeer naar Horst aan de Maas zit er niet in voor Bibianne. Desondanks komt ze wel heel graag terug in onze gemeente. “Voor mij is ‘thuis’ eigenlijk op alle plekken waar ik familie en vrienden heb wonen. Ik woon nu in Groningen, maar dit is net zo goed mijn thuis als Wageningen of Horst.” Het mag dan ook niet als een verrassing komen dat Bibianne haar dierbaren het meest mist uit haar leven in Horst. “Mijn dierbaren mis ik het meest uit Horst, maar wat ik juist mis als ik in Horst ben is het gebrek aan verandering en bedrijvigheid. In een stad is gewoon altijd wat te doen en zijn er altijd nieuwe dingen te ontdekken.”

Na op zoveel plekken gewoond te hebben, is het voor Bibianne wel tijd om ergens te gaan settelen. “Hoewel ik aardig wat woonplaatsen heb versleten, wil ik langzaamaan toch wel echt ergens settelen. Maar de vereiste is wel dat het een bruisende plek is met veel verandering én dat ik binnen een schappelijke tijd bij mijn familie en vrienden in Zuid-Nederland op bezoek kan.” Het buitenland valt daarmee af voor Bibianne. Maar het reizen zal ze altijd blijven doen. “Ik kan iedereen die twijfelt over het buitenland aanraden om dat avontuur in te stappen.”