Daan van Soest uit Horst

30 jan 2023, 16:15 Uit
Afbeelding

Niet iedereen die in Horst aan de Maas opgroeit, blijft hier ook wonen. HALLO Horst aan de Maas spreekt in de serie Uit… Horst aan de Maas met oud-inwoners van Horst aan de Maas die hun dromen hebben gevolgd en buiten onze gemeentegrenzen terecht zijn gekomen. In deze aflevering Daan van Soest (24) uit Horst en inmiddels wonend in Lissabon, Portugal.

Deze week vierde de 24-jarige Daan van Soest zijn 1-jarig jubileum als import-Portugees. In januari 2022 verhuisde hij namelijk naar Lissabon, waar hij het al een jaar lang ontzettend naar zijn zin heeft. De verhuizing kwam niet uit de lucht vallen, want Daan had dit idee al langer in zijn hoofd, geeft hij aan.

 ”Toen ik 18 was, ging ik voor het eerst op vakantie naar Spanje en ik merkte al meteen dat ik het daar veel prettiger vond dan in Nederland”, blikt Daan terug. “Het is zo’n fijne ervaring om elke dag zon te hebben. Ik dacht toen al vrij snel: ‘hier wil ik wonen’. Toch merkte ik dat ik minder had met de Spaanse cultuur en toen ik online aan het zoeken was naar werk in het buitenland, kwam ik Portugal tegen. Lissabon om precies te zijn.” Daan was hier nog nooit geweest, maar besloot toch de sprong in het diepe te wagen. “Je neemt gewoon twee koffers mee en kunt altijd terug, dat hield ik mezelf voor”, lacht hij.Toch was het best een grote beslissing, want Daan had namelijk een vast contract in een kapperszaak. “Dat was best een afweging, ik moest de beslissing nemen om dit op te geven. Ik kon wel terugkomen als het me niet zou bevallen, maar dan had ik geen vast contract meer.” Ondanks deze twijfels besloot Daan er toch voor om Nederland in te ruilen voor het zonnige Portugal. “Via internet kwam ik het bedrijf tegen waar ik nu voor werk. Ze boden me een baan aan en een appartement, toen was de keuze vrij snel gemaakt.”

Goede beslissing

Het afscheid was voor Daan minder moeilijk dan hij had gedacht. “Je kunt niet snel terug naar Nederland als er iets is, maar daar ben ik niet lang mee bezig geweest. Als je zelf uit een bepaalde community vertrekt, missen de mensen je vaak omdat je er niet meer bent. Zelf ging ik op een heel ander avontuur, dus ik was minder bezig met dat gemis. Toen eerder een vriendin van me naar het buitenland verhuisde, miste ik haar heel erg, maar nu was het anders omdat ik zelf diegene was die vertrok. “Dat hij de juiste beslissing had genomen, besefte Daan direct toen zijn vliegtuig landde op Portugees grondgebied. “Toen ik wegvloog, was het 5 graden in Nederland. Ik had letterlijk drie lagen kleding aan en een dikke jas. Toen ik landde, was het 22 graden met volle zon. Ik zag de palmbomen en dacht: ‘ja, dit is het’.” Al een jaar lang werkt Daan voor Teleperformance. “Ik begon in een team waarbij ik de eerste filter van een social media app was. Alles dat binnenkwam, moest getagd worden en ik moest kijken of dat de content toegestaan was. Ik heb toen best heftige dingen gezien, maar daar stel je je ook op in. Daar had ik verder geen last van.” Inmiddels is Daan werkzaam binnen een ander team, waarin hij zorgt dat het algoritme van de app goed blijft werken. “Ik werk nu standaard van 08.00 tot 17.00 uur. Die stabiliteit is wel fijn.”

Genietmomentjes

Al vijf jaar voor hij daadwerkelijk de stap nam, had Daan al het verlangen om naar het buitenland te verhuizen. “Toen deze droom werkelijkheid werd, vroeg ik me af of ik er na een tijdje nog steeds zo van zou genieten. Het antwoord daarop is ja, ik kan elke dag weer de deur uitlopen hier en iets nieuws ontdekken waar ik van geniet.” Het mooiste aan Lissabon vindt Daan het feit dat hij in elke wijk en elk gedeelte van de stad iets anders meemaakt. “De natuur is hier zo apart, dat is prachtig. Je hebt hier bergen, plat landschap, strand, echt van alles. Het is zo gevarieerd, dat vind ik geweldig. Daarnaast leer je hier zoveel nieuwe, leuke mensen kennen.” Het grootste verschil tussen Lissabon en Horst is terug te zien in het soort mensen, vindt Daan. “Mensen zijn hier meer openminded en hanteren echt een andere levenswijze. In Horst merkte ik dat de meeste mensen een bepaald lijstje afwerken: je gaat studeren, vindt een baan, koopt een huis en krijgt kinderen. Hier hebben mensen niet zo’n specifiek toekomstbeeld en wordt er meer van dag tot dag geleefd. Deze mentaliteit past veel beter bij mij.” Ook is er veel meer leven in een grote stad, geeft Daan aan. “Je kunt elke dag uitgaan, er is altijd iets te doen.”

Vakantie in eigen land

Het afgelopen jaar heeft Daan Portugal geen enkele keer verlaten. “Waarom zou ik op vakantie gaan als ik al in een vakantieland woon”, lacht hij. “Wel zijn mijn beste vriendin en mijn moeder al op bezoek geweest. Daarnaast is één van de meest bijzondere dingen dat mijn oma uit Horst met haar vriend en mijn oudtante met de camper hierheen zijn gereden. Dat vond ik geweldig.” Toch komt Daan in februari een weekje naar Nederland. “Dan kan ik mijn familie en vrienden zien. Ook heb ik gewoon zin om even naar de Lidl te kunnen om een worstenbroodje te halen. Of gewoon even de fiets te pakken, dat doe ik in Lissabon niet.”

Toekomst

Ondanks dat hij het naar zijn zin heeft in Portugal, weet Daan dat hij hier niet voor altijd wil blijven. “Ik zou ook nog graag een keer naar Griekenland willen verhuizen, dat is ook een droom van mij. Verhuizen binnen Europa gaat best makkelijk. In principe kun je overal gaan wonen waar je wilt.” Of Daan zichzelf uiteindelijk toch ziet settelen in Horst, dat weet hij niet. “We zien het allemaal wel. Een vriendin van me woont in Horst en werkt al langere tijd bij hetzelfde bedrijf en wil nu een eigen huis kopen en settelen. Ik heb zelf een andere levenswijze en herken mezelf daar niet in terug. Dat is ook één van de redenen dat ik ben vertrokken. Misschien dat die drang op latere leeftijd nog komt, maar nu is deze er nog niet. Ik ben zelf ook van mening dat je je hele leven kan blijven reizen als je zou willen. Als je 50 bent en je wilt zoiets, dan moet je het ook gewoon nog doen.”