Esther Linders-van Helvoort uit Horst

12 mrt 2023, 15:01 Geplukt
Afbeelding

Veertien jaar geleden verruilde ze samen met haar man en vier zonen Gelderland voor Limburg, waar Esther haar draai al snel vond in Horst. Verhuizen staat dan ook niet meer op de planning en ze hoopt hier gelukkig oud te worden. Deze week wordt Esther Linders-van Helvoort (52) uit Horst geplukt.

Ondanks dat ze het enorm naar haar zin heeft in Horst en zichzelf niet snel nog eens ziet verhuizen, liggen Esthers roots in Rosmalen. Ze werd geboren in Hintham en verhuisde op 4-jarige leeftijd naar Berlicum. “Daar heb ik tot mijn 19e gewoond, samen met mijn zus en ouders”, vertelt Esther. “Omdat ik ging studeren en op kamers wilde, verhuisde ik naar Nijmegen en kwam daar in een studentenhuis terecht.” Esther begon aan de studie rechten, maar maakte deze niet af. “Ik was meer bezig met andere dingen dan met mijn studie”, lacht ze. “Toen ik na twee jaar mijn propedeuse nog steeds niet had, dacht ik: ‘dit is niet de beste keuze’.” Het was echter niet zo dat Esther haar studie niet leuk vond, maar ze geeft aan dat de universiteit haar minder goed paste. “Ik ben meer praktisch ingesteld”, legt ze uit.

Na een tussenjaar, waarin Esther fulltime in een kledingzaak werkte, werd ze toch weer naar de juridische kant toegetrokken. “Ik ben toen hbo sociaal juridische dienstverlening gaan doen”, geeft ze aan. Nadat Esther vier jaar later haar opleiding afrondde, kwam ze tot de conclusie dat het werken bij een gemeente als bijvoorbeeld bijstandsconsulent, wat gebruikelijk is na het afronden van deze opleiding, niet bij haar paste. “Ik was eigenwijs en wilde eigenlijk het bedrijfsleven in”, vertelt ze. Esther besloot te solliciteren als intercedent en vond een baan als consultant bij Tempo-Team Projecten in Nijmegen, waar ze acht jaar lang met veel plezier werkte.

Mannenhuishouden

Tijdens deze periode, waarin Esther genoot van het bedrijfsleven, werden ook haar vier kinderen geboren. Eerst kwam Ruben (22), toen Lucas (20) en drie jaar later volgde er zelfs nog een tweeling: Viktor en Gábor van 17. Het is dus te stellen dat Esther thuis omringd wordt door mannen. “Ik heb een echt mannenhuishouden, ja”, lacht ze. “Gelukkig vind ik dat heel erg leuk en samen met mijn man Jurgen vorm ik een echt team.”

Jurgen leerde Esther al op jonge leeftijd kennen, zij was 17 en hij was 18. “Zijn vader was de directeur van de lagere school waar ik op zat”, blikt ze terug. “Hij zat op een andere school, maar woonde in hetzelfde dorp als ik. We hebben elkaar pas echt leren kennen op de kermis, bij de botsauto’s. Hij kwam langsgereden en vroeg of ik mee wilde in zijn botsauto. Hij schrok dat ik ‘ja’ zei, want dat had hij niet verwacht”, lacht ze. De rest van de kermis trok het stel samen op en nadat ze vervolgens ook nog aan elkaar gekoppeld werden tijdens stijldansles, kregen Esther en Jurgen gauw genoeg verkering.

Nadat ze allebei hun studie afrondden, gingen Esther en Jurgen op 26-jarige leeftijd samenwonen. Eerst in Nijmegen, erna in Malden, waar de vier jongens ook geboren werden. “We kwamen toen op een punt dat we het huis een beetje te klein vonden worden voor ons zessen”, geeft Esther aan. “Per toeval kwamen we nieuwbouwplan De Afhang tegen in Horst. Toen we gingen kijken, waren de huizen al bijna klaar. We waren op slag verliefd. Het was een hele leuke plek met veel ruimte.”

Nao ‘t Zuuje

Dit leidde ertoe dat het gezin veertien jaar geleden Gelderland verruilde voor Limburgs grondgebied. Wennen ging gemakkelijk, geeft Esther aan. “We voelden ons heel snel thuis. Het scheelde ook dat de kinderen nog klein waren, waardoor er veel contact was met andere ouders. De jongens gingen voetballen en Jurgen is in het bestuur van de voetbalclub gegaan om mensen te leren kennen. We zijn zelf echt actief geweest hierin, dus dan bouw je snel nieuwe sociale contacten op. Het helpt mee dat je heel snel wordt opgenomen in deze gemeenschap.” Esther vindt Horst dan ook veel gemoedelijker dan Malden. “De mensen zijn hier toegankelijker en we herkenden hier toch een beetje de Brabantse mentaliteit waar we zelf mee zijn opgegroeid.” In korte tijd leerde Esther veel nieuwe mensen kennen, waar ze nog steeds goede contacten mee heeft. “Toen ik op het begin bij de bakker kwam en er een rij stond, viel het me op dat de vrouw achter de balie alsnog hele gesprekken voerde met iedereen. In het begin moest ik wennen en dacht ik: ‘schiet even op’, maar dit veranderde al snel in waardering voor het feit dat mensen hier zoveel interesse in elkaar hebben en het leuk vinden om elkaars verhalen te horen. Ik hou van Horst. Je hebt ruimte en rust, maar toch alle voorzieningen in de buurt die je nodig hebt.”

Grote stap

Toch verhuisde het gezin anderhalf jaar geleden nog een keer, maar ditmaal wel binnen Horst zelf. “Dit komt doordat ik met allerlei plannen bezig ben”, geeft Esther aan. “Uiteindelijk ben ik toch voor gemeentes komen te werken. Ik werk als juridisch kwaliteitsmedewerker en vertrouwenspersoon voor de gemeente Helmond. Het is leuk om te doen, maar ik wilde nog iets anders leren.” Esther besloot de opleiding tot mediator te volgen. “Ik ben gespecialiseerd in familiemediation”, vertelt ze. “Dit houdt in dat ik help wanneer er problemen zijn binnen families, zoals scheidingen. Ik doe ook mediations voor de gemeente Helmond, maar wilde hiermee ook graag voor mezelf beginnen.” Omdat Esther hier een eigen ruimte voor nodig had, wilde ze in eerste instantie een kantoor huren. “Toen ik per toeval op Huispedia keek, kwam ik dit huis tegen. Er zit een hele aparte ruimte in, waar je een eigen kantoor in zou kunnen richten. Dat was ideaal.”

Alles kwam in een stroomversnelling, nadat Esther en Jurgen vrij snel nadat ze een bod deden uitgekozen werden. “In mei wonen we hier nu twee jaar. We hebben alles verbouwd en ik heb inmiddels mijn eigen kantoor.” Dat betekent ook dat Esther nu langzaam aan het starten is als mediator onder de naam Esther Linders Mediation. “Ik ben echtscheidingsbemiddelaar, familiemediator en arbeidsmediator”, legt ze uit. Zo’n grote stap nemen op latere leeftijd was voor Esther wel spannend, geeft ze aan. “Maar vooral superleuk, dus ik kijk uit naar de aankomende periode. Voor nu combineer ik het met mijn werk voor gemeente Helmond en dan zie ik hoe het loopt in de toekomst. Mensen helpen vind ik het leukste wat er is, dus het vak ligt me echt.”

Fietsvakanties

Ondanks haar drukke gezinsleven houdt Esther nog wat vrije tijd over voor haarzelf. Die besteedt ze graag in de sportschool. “Ik ben graag actief bezig”, vertelt ze. “Naast fitness wandel ik graag en ook stappen Jurgen en ik graag de fiets op.” Die liefde voor fietsen gaat ver terug, want vroeger ging het stel zelfs ieder jaar op fietsvakantie. “Toen we student waren, hadden we weinig geld voor luxe vakanties. Daarom stapten we altijd de fiets op en fietsten we gewoon helemaal naar Spanje of Italië. Mensen verklaarden ons echt voor gek, maar dat was superleuk. Nu we kinderen hebben, doen we dat niet meer, maar als ze straks niet meer meegaan, zou ik zo weer de fiets opstappen voor zo’n vakantie samen.”

Dromen

Als Esther naar de toekomst kijkt, hoopt ze dat ze haar eigen praktijk uit kan gaan bouwen. “Daar ligt mijn hart. Ik word er blij van en het geeft me energie”, legt ze uit. “Verder ben ik niet iemand die grote doelen stelt. Ik ben redelijk snel tevreden met dingen. Ik heb een fijne plek om te wonen, leuk werk en het gaat goed met mijn gezin: dan ben ik een blij mens. Je moet genieten van de simpele dingen.”