Ron Versteegen uit Hegelsom

2 feb 2023, 10:00 Geplukt
Afbeelding

Ondanks de heftige periode waar hij zich momenteel in bevindt, blijft hij altijd positief en optimistisch. Rons vrouw Dorien heeft MS en samen vliegen ze over een maand naar Mexico voor een stamceltransplantatie. Ron heeft er vertrouwen in dat ze uiteindelijk samen het leven, dat voor hen in het teken staat van avontuur en plezier, weer kunnen hervatten. Deze week wordt Ron Versteegen (48) uit Hegelsom geplukt.

Momenteel voelt het voor Ron een beetje alsof hij in een rollercoaster zit. Het is een drukke en heftige tijd voor hem, omdat hij op dit moment volop bezig is met de voorbereidingen op de stamceltransplantatie die zijn vrouw Dorien Jacobs (47) in maart zal ondergaan in Mexico. In 2020 kreeg zij namelijk de diagnose MS. “De afgelopen 2,5 jaar is ze enorm achteruitgegaan en we zijn sinds een tijdje bezig met een crowdfundingsactie om de behandeling te bekostigen”, vertelt Ron.

Deze behandeling wordt namelijk niet vergoed en kost ongeveer 65.000 euro. “Onze vriendengroep Zootje Ongeregeld zette de schouders eronder en startte met verschillende acties en met www.helpdorien.nl waar mensen kunnen doneren. De steunbetuigingen zijn overweldigend, dat doet heel veel met ons. Het is prachtig om te zien hoe het hele dorp meehelpt, daar zijn we heel dankbaar voor. Ik heb er gewoon geen woorden voor.”

Hechte gemeenschap

Het is niet gek dat de crowdfundingsactie gedragen wordt door heel Hegelsom, want Dorien en Ron wonen al jaren in het dorp en staan middenin de gemeenschap. “We doen allebei al jaren vrijwilligerswerk en Hegelsom is een hecht dorp. Je merkt echt dat je dat dan terugkrijgt, dat is superbijzonder”, geeft Ron aan. Hij werd zelf geboren in het dorp en woont hier al bijna zijn hele leven. In 2006 kocht hij het huis van zijn ouders, waarin hij opgroeide, over en hier woont hij sindsdien met veel plezier. “Mijn broer is ook altijd in Hegelsom blijven wonen en heeft een stukje verderop in de straat een huis laten bouwen. Daar zijn mijn ouders bij ingetrokken, iedereen woont dicht bij elkaar en zo kun je ook voor elkaar zorgen.” Ron is dan ook een echt familiemens. Na de middelbare school ging Ron studeren aan de Technische Universiteit in Eindhoven, waar hij de studie scheikundige technologie afrondde. Inmiddels werkt hij als scheikundig onderzoeker in een laboratorium. “Na mijn studie ben ik gepromoveerd aan de TU en heb ik mijn doctorstitel behaald. Tijdens die promotiestudie ben ik ook gaan samenwonen met Dorien.”

Dorien leerde hij kennen in 1994, tijdens het uitgaan in Sevenum. “Ik was toen 20 en Dorien was 18. Een vriend van mij kreeg een relatie met een vriendin van haar en binnen de kortste keren hadden wij ook een relatie”, lacht Ron.

Heftige periode

Het stel is al 28 jaar samen en ondertussen ook twee kinderen rijker: Roel (16) en Stijn (15). “Ons 25-jarig jubileum hebben we groots gevierd met een groot feest in de achtertuin en een roadtrip door Amerika met het gezin. Dat was helemaal geweldig en toen leek het alsof het leven ons nog geweldig toelachte”, blikt Ron terug.

“In de tussentijd is er veel veranderd. Doriens vader verongelukte, corona kwam om de hoek en kort daarna kreeg Dorien de diagnose MS. Het is een heftige tijd geweest voor ons.”

Toch kijkt Ron hoopvol naar de toekomst. 5 maart vliegt hij samen met Dorien naar Mexico, waar zij de stamceltransplantatie zal ondergaan. “Ik ga mee als ‘caregiver’, om voor haar te zorgen tijdens haar verblijf van ongeveer vier weken”, legt hij uit. “Het is fijn om mee te gaan, we zijn toch elkaars steun en toeverlaat.” Hun kinderen blijven achter in Hegelsom, maar daarover hoeven Ron en Dorien zich geen zorgen te maken. “Doriens moeder Ria komt dan bij ons in huis, dus dat is heel vertrouwd en bekend. We doen het allemaal samen als familie, op de kinderen heeft dit namelijk ook grote impact. Zij hebben het er ook vaak lastig mee en het is moeilijk om ze achter te moeten laten in onzekerheid. Ik vind het zelf ook heel spannend, maar heb wel vertrouwen in de behandeling.”

Avontuur

Als alles goed verloopt, hoopt Ron samen weer leuke dingen te kunnen ondernemen, net zoals voorheen. “We zijn echte vakantiemensen en gaan graag samen op avontuurlijke vakanties”, vertelt hij. “Het is heerlijk om nieuwe landen te ontdekken en cultuur en natuur te ervaren. Met de vouwwagen de natuur in, veel wandelen en mooie plekjes zien: dat is fantastisch. Samen zijn we al naar landen geweest als Scandinavië, Schotland, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten.” Dat dit nu een stuk lastiger is voor het stel, betekent niet dat ze zich laten tegenhouden hierin. “We houden van een uitdaging”, lacht Ron. “Van de zomer zijn we in Parijs geweest. Dat was prachtig en af en toe ook avontuurlijk, toen bijvoorbeeld het bandje van de rolstoel eraf rolde toen we langs De Seine op een ongelijk trottoir liepen. Daar sta je dan in hartje Parijs met nergens een fietsenmaker of hulp in de buurt. Dan moet je toch even improviseren en schakelen, maar dat is voor ons geen probleem.” Ron en Dorien zijn namelijk heel positief ingesteld. “Dat houdt ons als gezin ook op de been, we gaan niet bij de pakken neerzitten. “Om zelf tot rust te komen, is Ron graag buiten bezig. “Ik werk op een laboratorium en dan ben je de hele dag binnen bezig. In het weekend ben ik het liefst altijd buiten.” Zijn ei kan Ron dan ook goed kwijt in de grote achtertuin. “Zomers kan ik tot ‘s avonds doorgaan, zo leuk vind ik het. We hebben ook hobbyvee. Het is prachtig om voor de schapen en kippen te zorgen en het is elk voorjaar weer intens leuk om lammetjes te hebben. Ik hou van mijn tuin. Als je in de keuken zit en over de tuin uitkijkt, is het een komen en gaan van vogels en eekhoorns. Dat is gewoon genieten en ik hoop hier nog zo lang mogelijk te blijven.”

Carnaval

Een andere grote passie van Ron is toch echt carnaval. “Helaas plak ik er na twee carnavalsvrije jaren door corona nog een jaartje zonder carnaval aan vast, omdat we kort daarna naar Mexico vertrekken. Ik mag dan niets oplopen van tevoren. Toch bezoek ik nu wel veel prinsenballen en -recepties. Daarnaast ben ik al jaren vrijwilliger bij de carnavalsvereniging en heb ik tot vorig jaar de functie van penningmeester bekleed.”

Toch heeft Ron er het grootste vertrouwen in dat hij volgend jaar weer volop aanwezig is tijdens de vastelaovend, en dan samen met zijn Dorien. “Zij is een rascarnavalvierster en liep altijd voorop”, vertelt hij. “Ze staat altijd klaar om carnavalspakjes te maken voor de hele vriendengroep en was altijd diegene die de kar trok als we weer mee wilden doen aan de optocht. Het zou prachtig zijn als Dorien volgend jaar weer in die optocht te zien is.”