Ron van den Beuken uit Horst

2 mrt 2023, 09:45 Geplukt
Afbeelding

Een in de Meterik geboren virtuoos, die uitgroeide tot een wereldbekende dj. Met miljoenen streams op Spotify en honderden shows in binnen- en buitenland heeft Ron naam gemaakt in de dancemuziek. Hij zag de hele wereld als dj, maar stiekem woont hij het liefst als een zelfbenoemd kluizenaar met zijn gezinnetje in Horst, waar hij in zijn eigen studio nog altijd veel muziek produceert. Deze week wordt Ron van den Beuken (52) geplukt.

De muziek werd hem bij huize Van den Beuken met de paplepel ingegoten. Met een vader bij de fanfare en een moeder die in een koor te bewonderen was, kwamen ook Ron en zijn twee broers van jongs af aan in aanraking met muziek. “Bij de fanfare, blokfluitles, trompetles: ik maakte al vroeg kennis met heel veel verschillende muziek. Al vrij snel ging ik ook experimenteren met bandrecorders, waarmee ik meerstemmigheid kon creëren”, vertelt Ron over zijn jonge muzikale jaren. Het mag dan ook niet als verrassing komen dat Ron zijn muzikaliteit verder wilde ontplooien aan het conservatorium in Maastricht. In die tijd was hij ook al bezig met kleine projecten, maar naar eigenzeggen niets benoemingswaardig. Met de verwachting dat zijn muziekcarrière bij een hobby zou blijven, begon Ron naast zijn vakken aan het conservatorium ook nog met een opleiding rechten aan de universiteit. Na drie jaar zwoegen in de collegebanken stopte hij echter met zijn rechtenstudie. “Ik scoorde mijn eerste hit en kon een contract tekenen bij plantenlabel ‘BMG’. Dit was voor mij hét moment om volledig voor de muziek te gaan.”

Eerste hit

Deze eerste hit, in de jaren 90, zorgde voor een stroomversnelling in Rons carrière. Samen met onder andere jeugdvriend John van Dongen produceerden ze een danceversie van Anouks hit ‘Nobody’s wife’. “Terwijl de meeste radiostations Anouk afspeelden, koos Bart de Graaff van radiozender BNN voor onze plaat. Een geluk voor ons dat Bart altijd tegen de keer in ging”, vertelt Ron over de extra impuls die hun nummer hierdoor kreeg. 

Dat Ron zijn muzikale talenten daarna niet onopgemerkt zijn gebleven, blijkt wel uit het feit dat eind jaren 90 ‘Spinnin’ Records’ op de deur klopte. Tegenwoordig het grootste plantenlabel op het gebied van dancemuziek, maar destijds werd Ron één van de eerste producers van Spinnin’ Records. De hits volgden zich daarna snel op, maar Ron was niet iemand die stond te springen om ook achter de draaitafel in clubs plaats te nemen. John vond dat daarentegen wel leuk, dus bedacht Ron een slimme oplossing. “Ik zei tegen John: ‘doe jij maar alsof je Ron van den Beuken bent. Dan kun jij lekker gaan draaien en dan delen we de opbrengst’”, vertelt Ron over de wisseltruc die de eerste jaren onopgemerkt bleef bij het grote publiek.

De wereld rond

Uiteindelijk was deze wisseltruc niet meer houdbaar en ging ook Ron vanaf 2004 zelf achter de draaitafel staan in clubs over heel de wereld, maar het bleef en blijft nog altijd spannend. “Over twee weken sta ik in een club in Polen en daar ben ik nu al zenuwachtig voor.” Ondanks die zenuwen heeft Ron inmiddels nagenoeg overal ter wereld gedraaid. Van Zuid-Afrika tot Hongkong en van Zuid-Amerika tot Europa, overal heeft Ron de clubs op de kop gezet. Alhoewel, niet overal ging men los zoals we dat in Europa kennen.

“In het begin van deze eeuw ben ik een aantal keer in China geweest. Daar zitten ze gewoon te dobbelen en te luisteren, terwijl ik keiharde dancemuziek aan het draaien was. Ik dacht echt: ‘wat gebeurt hier?’” Tegenwoordig is dit cultuurverschil wel wat afgenomen en dansen ze er ook in China op los, maar in zijn eerste jaren als dj was dit wel een opmerkelijk fenomeen. Tegenwoordig is het toeren een stuk minder geworden en daar is Ron niet rouwig om. “Het liefst doe ik projecten niet onder mijn eigen naam, zodat ik niet meer zoveel zelf hoef te draaien. Gewoon op de achtergrond de muziek maken vind ik het leukst.”

Kinderliedje

Maar dat muziek produceren niet zonder slag of stoot gaat, blijkt wel uit een anekdote over het nummer ‘Tibet’, één van Rons nummers die een hit werd in Polen. “Voor dat nummer had ik een stukje gebruikt van een of andere kinderliedje. Ik dacht daar horen we nooit wat van. Toen kwam het nummer uit en hadden we ineens de band ‘Het goede doel’ aan de lijn hangen. Bleek dat willekeurige kinderliedje ooit door hen geproduceerd te zijn. We besloten daarom dat kinderliedje zelf na te maken, dan mochten we het immers wel gebruiken. We lieten een groep kinderen komen om te zingen en we bootsen het liedje volledig na. Bleek het nog niet genoeg te zijn. Uiteindelijk konden wij én ‘Het goede doel’ ook wel weer lachen om de heisa die we maakten om een simpel kinderliedje. Uiteindelijk hebben we een mooie deal met elkaar gesloten en mochten we het toch gebruiken.”

Familie

Muziek produceren vindt Ron het allerleukste om te doen, maar toch was het tijdens het draaien toen hij zijn vrouw, Brechtje, heeft leren kennen. “In 2005 stond ik in het voorprogramma van een band en toen zag ik een heel mooie dame voor het podium voorbijlopen, Brechtje.” 

Ron zag haar dus meteen zitten, maar Brechtje was juist niet zo onder de indruk. “Met een afkeurend handgebaar gaf ze te kennen dat ze mijn muziek niks vond, ze kwam juist voor de band na mij. Ondanks dat heb ik haar later toch nog even aangesproken. Ik gaf haar mijn nummer en twee weken later nam ze weer contact met me op. De rest is geschiedenis.” Inmiddels is Brechtje wél onder de indruk van Rons muziektalent, zijn ze getrouwd en wonen ze samen met hun twee kinderen Guus (14) en Cato (8) in het buitengebied van Horst. Maar ook zijn twee oudere kinderen uit een eerder huwelijk komen nog graag over de vloer. Zeker als vaders de potten en pannen uit de kast haalt. “De kinderen vinden het altijd geweldig als ik voor ze kook, naast muziek één van mijn andere grote hobby’s.”

Toekomst

Inmiddels draait Ron niet meer zoveel in clubs, maar het reizen is hem destijds wel heel goed bevallen. “Ik zou heel graag nog de wereld rondreizen met mijn gezin, om samen alle culturen en landen te ontdekken en aan mijn kinderen te kunnen laten zien.” Daarnaast heeft Ron stiekem ook nog wat dromen op muziekgebied. “Het lijkt me geweldig om nog één heel grote hit te scoren, niet om het geld, maar puur om te laten zien dat ik het nog steeds in me heb. Dat lijkt me echt lachen!” En die ene grote hit gaat al snel verschijnen als we Ron moeten geloven. “Deze zomer gaat er iets heel moois aankomen”, sluit Ron enthousiast af.