Binnenkijken bij: Moe… maar voldaan

9 mrt. 2023, 15:22 Bedrijf
Afbeelding

Leiding geven betekent in de praktijk ook vaak ‘gewoon’ het goede voorbeeld geven. Dat was enkele weken geleden bij mij het geval, toen ik mijn mijn hoge hakken voor even had ingeruild voor een paar gymschoenen. 

Deze gymschoenen had ik nodig om de jaarlijkse fysieke vaardigheidstest, de zogenaamde FVT, af te leggen. Vanuit mijn functie ben ik niet verplicht om deze test te behalen. Dat geldt wel voor onze executieve medewerkers zoals beveiligingsmedewerkers, arbeidsbegeleiders en penitentiaire inrichtingswerkers. Zij werken namelijk rechtstreeks met gedetineerden en moeten deze test verplicht afleggen en het liefst ook nog binnen de daarvoor gestelde tijd. De gestelde tijd is daarbij gekoppeld aan de leeftijd. De executieve medewerkers moeten de test verplicht doen omdat zij te allen tijde fysiek fit genoeg moeten zijn om alert, snel en adequaat in te kunnen grijpen tijdens een calamiteit. Of in geval van een alarmsituatie een heel stuk moeten rennen naar bijvoorbeeld een andere afdeling. Toen ik dus in mijn sportoutfit door de gangen liep, moedigden de medewerkers, die ik in de gang tegen kwam, mij aan.

Vol goede moed - en stiekem ook enige twijfel of ik de test wel zou halen - ben ik begonnen aan de test. Ik moest vijf rondjes door de gymzaal rennen binnen een bepaalde vastgestelde tijd. Je legt dan een vooraf vastgesteld parcours af. Dit betekent: over bankjes springen, over een bok klimmen (wie kent dit toestel niet uit de schooltijd), een zware kar met gewichten vooruitduwen of terugtrekken en drie maal drie ballen van 5 kilogram van het ene punt naar het andere punt verplaatsen. En dat alles onder tijdsdruk. Onze sportmedewerker heeft mij meer dan enthousiast er doorheen geloodst, waardoor ik de FVT binnen de gestelde tijd heb gehaald. Met een rood hoofd en moe maar voldaan liep ik terug. Ik kon tegen iedereen die ik in de gangen tegenkwam vertellen dat ook ík de FVT had behaald.

En dat vind ik belangrijk, aangezien veiligheid binnen een gevangenis de verantwoordelijkheid is van iedereen. Als directeur en vanuit mijn voorbeeldfunctie zal ik alles doen wat nodig is om aan die verantwoordelijkheid bij te dragen.

Els Appeldoorn
P.I. Grave