Durf kritische vragen te stellen

9 mrt 2023, 10:00 Politiek
Afbeelding

Twee belangrijke dingen die ik als kind van mijn vader heb geleerd: onderzoek kritisch wat door mensen wordt beweerd en ‘niets is wat het lijkt’. Wat hij bedoelde was niet zomaar alles voor waar aan te nemen, ongeacht wie het zegt: ouders, docenten, media. Hij adviseerde om helemaal kritisch te zijn wanneer politici iets beweren.

Als bijna alle mensen dezelfde mening over iets hebben, voor discussie vatbare zaken vanzelfsprekend vinden, wanneer de mening van bepaalde mensen ongewenst is of niet gehoord mag worden, dan kijk ik daar juist extra goed naar. Klopt wat er gezegd wordt en klopt dit ook voor mij? Ben ik het er mee eens, zowel feitelijk als gevoelsmatig? Of kijk ik daar misschien anders naar?

Vooral bij ingewikkelde onderwerpen en verkiezingen let ik goed op. Neem bijvoorbeeld de doelen van agenda 2030. Die doelen klinken goed, maar zijn ze dat ook? Is dit werkelijk goed voor mens, dier en planeet? Wat zijn de negatieve consequenties? En zijn dit wel de échte doelen? Wiens belang wordt gediend en wie verdient hieraan?

Door kritische vragen te stellen, krijg je een verhelderend kijkje achter de schermen. Misschien wil jij het ook eens proberen?

Volgende week zijn er verkiezingen. Waar kies jij voor? Voor een steeds verdergaande controlerende overheid of een overheid die de samenleving werkelijk dient? Wanneer je gaat stemmen ter overweging nog eentje van mijn vader: ‘als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook’.

Nathalie Rozendaal, Perspectief Horst aan de Maas