‘Het organiseren van een evenement geeft enorm veel motivatie’

6 mrt. 2023, 18:43 Algemeen
Afbeelding

Dat er onvoldoende wordt georganiseerd voor jongeren in Horst aan de Maas, stak Giel van Megen (23) al een tijdje. Hij besloot daarom zelf maar het heft in handen te nemen en organiseert onder de vlag van zijn onlangs opgerichte evenementenbureau op zaterdag 18 maart ‘Wanderlust’ bij OJC Niks. Het is inmiddels stijf uitverkocht. Giel spoort leeftijdsgenoten aan om zelf ook evenementen te organiseren.

Als dj GYLYSTYC stond Giel eind december zelf achter de draaitafels tijdens ‘Winterbende’. Een evenement dat werd georganiseerd op initiatief van enkele scholieren, die hetzelfde doel voor ogen hadden als Giel: meer leven in de Horster brouwerij brengen voor jongeren. “Er is gewoon weinig voor jeugd te doen in Horst, dat is geen geheim denk ik. Dat vormt voor mij ook een belangrijke reden om de eerste editie van Wanderlust in mijn eigen woonplaats te organiseren. Tijdens Winterbende zag ik dat er voldoende vraag  is onder jongeren. Aan aanbod ontbreekt het nog te vaak.”

Vraag en aanbod

Dat er inderdaad vraag is naar evenementen die zich specifiek op jongeren richten in deze regio, blijkt eveneens uit de stormloop die volgde na de eerste aankondiging van Wanderlust op social media. “Daar stond ik versteld van”, vertelt Giel. “Wanderlust richt zich op een specifiek genre: de hardere kant van techno. Toch waren er na een week al meer dan honderd kaarten verkocht. Na een maand was alles weg.” De editie in Horst moet de eerste worden in een hele reeks. Giel bouwt met Wanderlust aan een merk, legt hij uit. “Omdat ik dit evenement vaker wil organiseren, heb ik een eigen evenementenbureau opgericht, ook met de naam Wanderlust. Tijdens deze evenementen wil ik de bezoekers een ervaring voorschotelen. De ‘wow-factor’ is enorm belangrijk. Verwacht het onverwachte en laat je verrassen. Dat zorgt ervoor dat bezoekers na afloop denken ‘dat wil ik binnenkort weer’. Een bezoek aan Wanderlust gaat echt om de complete ervaring.”

OJC Niks

“De uitstraling richting bezoekers moet goed zijn, dus daar probeer ik alles uit te halen. Bij techno-muziek past bovendien dat mensen eventjes uit hun dagelijkse routine stappen en volledig zichzelf kunnen zijn. Niemand zal daarover oordelen. Dat past bij deze muziek.” Ook een ‘industriële uitstraling’ hoort bij het genre. “Daarom is OJC Niks de perfecte locatie in Horst. De plekken waar Wanderlust wordt georganiseerd, moeten iets unieks hebben. Dat heeft Niks zonder twijfel.” Het is overigens niet zo dat het evenement op 18 maart een eenmalig gebeuren wordt op Horster grondgebied. “Richting de zomer volgt er een editie die grootser wordt opgezet, ook in binnen deze gemeentegrenzen. Daar wil ik nu nog niet te veel over kwijt. Des te minder je vertelt, des te meer de bezoekers zich kunnen verwonderen. Dat past bij Wanderlust. Verrassen, verbazen en verwonderen.”

Niets te verliezen

Giel kwam er tijdens de organisatie van Wanderlust en het starten van zijn eigen evenementenbureau achter dat er in Horst best coöperatief meegedacht wordt, wanneer iemand iets van de grond probeert te krijgen. Hij hoopt dan ook dat andere jongeren soortgelijke initiatieven ontplooien. “Het is niet heel lastig om iets in Horst aan de Maas te organiseren. Het maakt ook helemaal niet uit in welke genre je dat doet. Er zijn ideeën genoeg, alleen ontbreekt het soms net aan het laatste stapje. Veel jongeren zijn daar terughoudend in, maar wat heb je te verliezen?” Helemaal niets, zo ervoer Giel de laatste weken zelf. Sterker nog: er viel heel veel te winnen. “Ik merk nu tijdens de organisatie van Wanderlust dat je er ontzettend veel energie van krijgt. Het motiveert enorm. Al mijn leeftijdsgenoten praten over het feit dat er weinig te doen is in Horst, laten we dat samen proberen te veranderen.”