Column: Gezonde voeding helpt

2 feb 2023, 09:00 Column
Afbeelding

“Het is toch raar dat patiënten met darmkanker een rundersaucijs kunnen bestellen in het ziekenhuisrestaurant. Terwijl we weten dat rood vlees kanker kan veroorzaken. Van één saucijs ga je niet dood, maar toch.”

Patrick Deckers, orthopedisch chirurg in het Zuyderland Ziekenhuis in Sittard begrijpt het niet. We weten al jaren dat kanker mede het gevolg is van een dieet met te veel dierlijke eiwitten. En toch, rundersaucijs op het menu? In een gezondheidsinstelling? Deckers heeft Caring Doctors opgericht, een club die de strijd aanbindt met ongezonde consumptiepatronen. In ziekenhuizen in de staat New York worden alleen nog vegetarische maaltijden aangeboden. Caring Doctors wil dat dat ook in Nederland gebeurt. Nu al lijden in ons land 800.000 mensen aan kanker. Dat aantal dreigt te stijgen naar 1,3 miljoen. Kortom, werk aan de winkel.

Trouw pakte onlangs uit met Deckers’ initiatief. Toch is er weinig nieuws onder de zon. Medici zijn er al lang van overtuigd dat gezonde voeding een waardevolle bijdrage levert aan de behandeling van kanker. De overlevingskansen en de kwaliteit van leven nemen er door toe en onnodige complicaties worden voorkomen. Gezonde voeding helpt het lichaam ook zich te herstellen. Maar, wat is gezonde voeding?


Het Nationaal Fonds tegen Kanker adviseert: eet verse groente en fruit, regelmatig vette vis en weinig tot geen bewerkt of rood vlees én laat alcohol staan. De massa wil er nog niet aan. Die eet nog steeds graag (rood) vlees en in de praktijk ook steeds meer. Zelfs in het ziekenhuis. Voor Caring Doctors is er een wereld te winnen.


Hulp nodig bij kanker? De ambulante medewerkers van het Toon Hermans Huis staan voor u klaar. U kunt contact opnemen met Helmy Swinkels (06-11218409) of Teus van Leeuwen (06-53206175).

Paul Seelen