Speciale app moet arbeidsmigranten beter op weg helpen binnen gemeente

7 sep 2023, 08:01 Algemeen
Afbeelding

Om de vele arbeidsmigranten in Noord-Limburg met goede informatievoorziening verder te helpen hun weg te vinden in Nederland, werken de samenwerkende Noord-Limburgse gemeenten Horst aan de Maas, Beesel, Bergen, Gennep, Peel en Maas, Venlo en Venray met de app MYinfoNL. De app werd begin deze maand officieel gepresenteerd tijdens de informatiebeurs voor arbeidsmigranten, in De Merthal in Horst.

Wethouder Roy Bouten van de gemeente Horst aan de Maas presenteerde de app tijdens de informatiemarkt namens de regio. Over het doel van de app is hij duidelijk. “We zetten er op in dat al onze inwoners, dus ook de arbeidsmigranten, echt mee kunnen doen in onze vitale kernen. Dat ze hier niet alleen komen werken en wonen, maar ook volop mee doen aan het leven, samen met en tussen hun nieuwe buren in. Deze app is hopelijk de routekaart voor arbeidsmigranten om gelukkig te wonen, werken en leven. Daar zijn de arbeidsmigranten mee geholpen, maar ook hun nieuwe buren”, aldus de wethouder.

Informatie in eigen taal

Noord-Limburg gaat als eerste regio in Nederland deze app aanbieden aan arbeidsmigranten die woonachtig zijn in deze regio. Middels de app krijgen arbeidsmigranten toegang tot informatie over onder meer wonen, werken en gezondheid. Daarnaast vinden ze er zaken met betrekking tot hun rechten als werknemer en de verschillende wet- en regelgeving. Er staat gemeentelijke, regionale én landelijke informatie in. In deze app staat ook informatie over het leren van de Nederlandse taal, wonen in een eigen huis, scholen voor de kinderen, omgaan met de buren en het betalen van belasting. Onderwerpen die de arbeidsmigranten handvaten geven om mee te kunnen doen in de verschillende Noord-Limburgse gemeenten. Via de app ontvangt de arbeidsmigrant de gewenste informatie in zijn of haar eigen taal.

Werkgevers en huisvesters

De app biedt de mogelijkheid om naast de gemeentelijke informatie nog een een extra informatie-laag toe te voegen. Daarin kunnen in de regio actieve werkgevers en huisvesters ook hun informatie delen. De app, die met een QR-code te downloaden is, kan via hen makkelijk verspreid worden onder de arbeidsmigranten. Gemeenten zien de arbeidsmigranten vaak pas als ze al een poosje binnen de gemeente zijn en via de app worden ze in een eerder stadium al bereikt. De gemeenten zijn in gesprek met het Registratie Niet-Ingezetenen (RNI)-loket - de eerste registratieplek na aankomst in Nederland - om te vragen of zij de QR-codes ook willen delen. Op die manier zou de arbeidsmigrant meteen bij aankomst in Nederland kunnen beschikken over alle voor hem of haar relevante informatie.

Informatiebeurs arbeidsmigranten

De MYinfoNL app werd begin deze maand gepresenteerd tijdens de negende informatiebeurs voor arbeidsmigranten. De beurs vond plaats in De Merthal in Horst. Arbeidsmigranten vonden op de informatie- en banenbeurs informatie over allerlei zaken, waar zij privé en in hun werk mee te maken krijgen.