Meer arbeidsmigranten zijn hard nodig om personeelstekorten op te lossen

10 aug 2023, 08:19 Poll
Afbeelding

Het aantal openstaande vacatures is al ruim anderhalf jaar hoger dan het aantal werkzoekenden in Nederland. De directe gevolgen van een aanhoudend personeelstekort zijn onder andere in de horeca merkbaar: kroegen en restaurants passen uit noodzaak openingstijden aan en bij diverse fastfoodketens is enkel nog het afhaalloket geopend. Het doet werkgevers steeds vaker over de landsgrenzen kijken in de zoektocht naar personeel. Nederland kent echter al 800.000 arbeidsmigranten. Het lijkt nog altijd onvoldoende. Zijn er meer arbeidsmigranten nodig om personeelstekorten op te lossen?

Aardbeienplukkers, schoonmakers, inpakkers, aspergestekers: in Nederland werken honderdduizenden arbeidsmigranten. Volgens de meest recente cijfers zijn het er op het moment ongeveer 800.000. Arbeidsmigratie is dan ook niets nieuws. Al eeuwenlang reizen mensen hierheen om werk te doen waar in Nederland geen mensen voor te vinden zijn. Toch blijft deze groep werkenden omstreden. Ze zouden niet alleen ‘onze’ banen inpikken, maar ook ‘onze’ woningen. En is er in een klein land als Nederland bovendien ruimte om zulke aantallen, al dan niet tijdelijk, te huisvesten?

In de praktijk belanden arbeidsmigranten echter vaak vaak in dure, slechte woningen en hebben ze te maken met uitbuiting. En pikken ze wel echt ‘onze’ banen in? Maar weinig Nederlanders willen het zware, slecht betaalde werk doen dat veel arbeidsmigranten oppakken, zoals in de distributie, slachterij of tuinbouw. Arbeidsmigranten zijn dus hard nodig. Niet alleen om het werk te doen waar Nederlands de neus voor ophalen, maar ook om de oplopende personeelstekorten op te lossen. Daarnaast dragen arbeidsmigranten bij aan de economie door het invullen van vacatures waarvoor lokaal onvoldoende geschikt personeel beschikbaar is, wat de productiviteit en groei bevordert.

Meer arbeidsmigranten zijn hard nodig om personeelstekorten op te lossen. Wat vindt u?