Nog weinig zicht op bestuurlijke vernieuwing

9 aug 2023, 14:22 Politiek
Afbeelding

In juli 2022 kwam het College van B&W, de gemeenteraad en de ambtelijke top van de gemeente Horst aan de Maas bijeen in Kaldenbroeck in Lottum. Eén van de onderwerpen die daar werden besproken was bestuurlijke vernieuwing. Een jaar later dienen tientallen buurtbewoners een officiële klacht in bij de gemeente. 

In 2020 had een ondernemer in onze gemeente plannen voor de realisatie van huisvesting van arbeidsmigranten in de omgeving Zeesweg in Sevenum, net op het moment dat er nieuwe regelgeving op dat gebied kwam. Kritische omwonenden, die amper of niet werden meegenomen in dit proces, hebben intussen via WOB-procedures informatie over dat proces opgevraagd en hebben tevens de gouverneur, Emile Roemer, om een reactie gevraagd. De informatie was schokkend en de reactie van de gouverneur was vernietigend. Colleges laten de belangen van grotere bedrijven prevaleren boven die van de burgers. Daar sta je dan als burger. 

Je zou mogen verwachten dat hierna een reactie zou komen van het college, zeker met de bijeenkomst van juli vorig jaar in het achterhoofd. Niets van dit alles. Dat vinden wij als Perspectief zeer teleurstellend.  

Onlangs heeft één van de andere oppositiepartijen het college om opheldering gevraagd over de gang van zaken rond de Zeesweg. Wij delen die vragen en zijn dan ook zeer benieuwd naar de reactie. Nog benieuwder zijn wij naar de beloofde bestuurlijke vernieuwing bij zowel college als de raad. Wij zijn er klaar voor. 

Thijs Lenssen