‘Het is ons niet te doen om gouden kranen en pluche stoelen’

27 apr 2023, 08:06 Algemeen
Afbeelding

Het plan om het Horster gemeentehuis te verbouwen roept gemengde reacties op. De totale kosten van de verbouwing, die moet zorgen voor een verbeterde toegankelijkheid en dienstverlening, zijn nog niet exact duidelijk. In 2021, toen het plan ook op tafel lag, ging het om 7,9 miljoen euro. In dat plan was ook de realisatie van appartementen binnen het pand voorzien. Dat idee bleek eerder al financieel onhaalbaar. Daar waar de jaarlijkse kapitaallasten worden beraamd op 250.000 euro, moeten de overige posten nog verduidelijkt worden in een businesscase waar nog aan gewerkt wordt. De verbouwing behelst onder meer het verplaatsen van de raadszaal naar de bovenverdieping.

‘Is dit een 1 aprilgrap?’, ‘moet dit in een tijd waar veel mensen het water aan de lippen staat?’ en ‘dit lijkt me een totaal overbodige actie’. Zomaar enkele van de tientallen negatieve reacties die werden achtergelaten op sociale media, naar aanleiding van het nieuws dat gemeente Horst aan de Maas voornemens is het gemeentehuis een flinke make-over te geven. Een verbouwing die ervoor moet zorgen dat de beschikbare ruimtes beter benut worden, het gemeentehuis een uitnodigender karakter krijgt én gemeente Horst aan de Maas een beter ‘werkgeversmerk’ wordt. Het is een gerecycled plan, dat in eerste instantie in 2021 al werd gepresenteerd. Toen werd door de gemeenteraad voorkeur gegeven aan het doorvoeren van andere verbeteringen op de werkvloer. Op dinsdag 9 mei buigt de raad zich opnieuw over het voorstel van het College van B&W. 

Metamorfose

Toch zorgden de verbouwplannen tijdens de meest recente raadsvergadering al voor vragen vanuit de raad. “Waarom is deze verbouwing überhaupt nodig?”, vroeg de BVNL-fractie zich net als vele burgers af. In het plan wordt de raadszaal verplaatst naar de bovenverdieping, maar blijven de functies van de ruimte hetzelfde. Want ook op de bovenverdieping zal de zaal niet enkel gebruikt worden voor (raads)vergaderingen, maar ook dienen als trouwzaal. De huidige zaal wordt volgens de plannen verbouwd tot Werkplein, waar werkbemiddeling en uitkeringen worden geregeld. Daarnaast gaan de kantoorruimtes in het gemeentehuis op de schop en ondergaan de entree en burgerloketten een metamorfose. En dat is broodnodig, reageerde burgemeester Ryan Palmen. “Laat duidelijk zijn dat het ons niet is te doen om gouden kranen en pluche stoelen, maar verbetering van de toegankelijkheid en het optimaal benutten van de beschikbare ruimte.”

Een hele klus

En dat benodigde budget dan, wat als later blijkt dat die beraming uiteindelijk veel te laag is? “We gaan op een rijtje zetten wat we precies aan willen passen en waar de dekking vandaan wordt gehaald”, nam Palmen die zorgen deels weg. De kosten moeten onder andere terugverdiend worden door overbodige kantoorruimtes te gaan verhuren. De kritische reacties op het plan waren ook ook de burgemeester overigens niet ontgaan. “Er zijn altijd mensen die vinden dat je het geld niet aan ‘het apparaat’ hoort uit te geven, maar zonder gemeentehuis wordt het lastig. Ik denk dat we uitstekend uit kunnen leggen waarom deze verbouwing nodig is.” 

Gezien diezelfde reacties lijkt dat echter nog een hele klus te worden.