Het water komt toch uit de kraan?

13 apr 2023, 10:00 Politiek
D66-GroenLinks Horst aan de Maas
D66-GroenLinks Horst aan de Maas

In Nederland hebben we altijd toegang gehad tot schoon en betrouwbaar drinkwater. Helaas is het niet zeker dat we deze luxe kunnen behouden. Experts voorspellen namelijk een mogelijk drinkwatertekort in Nederland in 2030. Dit is een serieus probleem dat onze aandacht en actie vereist.

De oorzaak van het mogelijke drinkwatertekort is complex en divers. Een belangrijke factor is klimaatverandering. Als gevolg van opwarming van de aarde neemt de kans op droogte toe. Dit heeft een direct effect op de watervoorziening. Er is simpelweg niet genoeg water beschikbaar om aan de groeiende vraag te voldoen.

Het drinkwatertekort in 2030 kan verregaande gevolgen hebben. Het is van groot belang dat we nu actie ondernemen om het mogelijke drinkwatertekort te voorkomen. Korter douchen, het opvangen van regenwater en het hergebruik hiervan zijn al maatregelen die je zelf kunt nemen om een steentje bij te dragen.

In de gemeenteraad wordt de voortgang van klimaatadaptatie besproken. Signalen over de achterstanden op het openbaar groen zien wij met de nodige verbazing aan. Er moet structureel rekening worden gehouden met droogte, hittestress en biodiversiteit. Hier speelt water een urgente rol in.

Daarom blijven wij ons inzetten voor een blauw-groene toekomst.

Luuk Hagens

D66-GroenLinks Horst aan de Maas