Grubbenvorster stel plaatst minibieb in voortuin om boeken tweede leven te bieden

17 apr 2023, 16:14 Algemeen
Afbeelding

De uit Grubbenvorst afkomstige Sil en Natascha Hendriks hebben onlangs een minibieb in hun voortuin geplaatst. De bieb, die zich bevindt op De Zumpel 5, biedt leesvoer voor jong en oud. Mensen kunnen boeken meenemen, maar ook zelf boeken achterlaten in de bieb. Zo krijgen boeken die mensen niet meer lezen een nieuw leven.

Een minibieb is een manier om boeken te delen nu de traditionele bibliotheken steeds meer verdwijnen. “Het is een manier om kinderen meer te laten lezen, je favoriete verhalen te delen of mensen te helpen die zelf minder bedeeld zijn”, legt Sil uit. Zijn vrouw Natascha en hij houden allebei niet van verspilling, wat leidde tot het inrichten van een minibieb in eigen voortuin. “We proberen dingen die we zelf niet meer gebruiken een nieuw leven te geven. In het geval van onze boeken nam de stapel harder toe dan we ze konden onderbrengen. Daarom besloten we ze ook aan vreemden aan te bieden via een minibieb.”

Via www.minibieb.nl bestelde het stel een kast. Na ontvangst werd even gewacht op goed weer en vervolgens werd de kast in de voortuin geplaatst. “De boeken komen in eerste instantie van ons en we hebben op dit moment genoeg om die drie à vier keer volledig te vullen”, geeft Sil aan. “Als we boeken uitlezen, groeit deze stapel natuurlijk.” Mensen mogen zelf echter ook boeken bijplaatsen. “Dit moedigen we zelfs aan om te voorkomen dat ze weg worden gegooid. Het aanbod is hierdoor divers en op dit moment staan er onder andere puzzel-, kinder-, kook-, teken- en traditionele leesboeken in de minibieb.”

Inmiddels staat de bieb al anderhalve week in de voortuin van Sil en Natacha. Tot nu toe heeft Sil dagelijks enkele boeken aan kunnen vullen. Hij zou anderen dan ook aanraden eenzelfde initiatief te starten. “Het zorgt ervoor dat prima boeken in omloop blijven en dat mensen meer lezen. Dit is goed voor het milieu en de geletterdheid.”