Mart Heldens uit Hegelsom

16 apr 2023, 08:55 Geplukt
Afbeelding

Het is een bijzondere hobby, waar hij al zijn halve leven fanatiek mee bezig is. In 35 jaar tijd verzamelde Mart meer dan 110.000 verschillende balpennen en vorige maand organiseerde hij voor de 30e keer de jaarlijkse pennenruilbeurs in Hegelsom. Deze week wordt Mart Heldens (72) uit Hegelsom geplukt.

Ondanks dat zijn huis ermee uitpuilt en de pennen niet meer uit zijn leven weg te denken zijn, is de liefde voor de balpen bij Mart pas op latere leeftijd ontstaan. Rond zijn 35e kreeg hij, tijdens zijn werk in de bouw, een felgekleurde pen van een kraanmachinist en kwam hij op het idee om pennen met verschillende soorten opdrukken te gaan sparen. “Kennissen van mij verzamelden ook balpennen en namen me mee naar een speciale ruilbeurs in Sevenum”, vertelt Mart. “Nadat de organisatie in Sevenum ermee stopte, besloot ik zelf een beurs te organiseren.” Die eerste keer herinnert Mart zich nog goed. “Dat was erg spannend”, lacht hij. “Je weet niet of er mensen op af komen en hoe ze reageren.” De zorgen waren echter niet nodig, want de ruilbeurs trok zoveel geïnteresseerden, dat er voor Mart geen twijfel over mogelijk was: een volgende editie zou volgen. En nog wel meer, want onlangs vond de dertigste ruilbeurs in Hegelsom plaats. Nog elk jaar organiseert Mart het evenement met veel plezier, ondanks dat hij de bezoekersaantallen ziet afnemen. “Dat is deels te wijten aan corona, maar ook aan de leeftijd van het gros van de bezoekers. De meeste bezoekers zijn 60-plus. Je ziet dat het aantal mensen met deze hobby afneemt.”

Blijven uitbreiden

Zelf blijft Mart fanatiek doorgaan met verzamelen. Zijn verzameling telt inmiddels meer dan 110.000 verschillende soorten balpennen. Hij neemt echter niet alles aan wat hij aangeboden krijgt, er zijn namelijk een aantal vereisten. “De pen moet schoon zijn, de opdruk moet goed zijn en de klip moet er nog aanzitten”, legt hij uit. Tussen al deze pennen bevinden er zich verschillende met een verhaal. “Ik raakte op vakantie aan de praat met een vrouw uit Groningen. Zij was in Amerika op vakantie geweest en had daar een bijzondere pen gekocht. Toen ze hoorde dat ik pennen verzamelde, is ze de pen gaan halen en kreeg ik deze zo cadeau van haar. Dat was erg mooi, het is een sjieke pen.”

Geregeld kan Mart ook nieuwe pennen aan zijn collectie toevoegen dankzij mede-inwoners van Hegelsom. In zijn thuisdorp staat hij namelijk ook bekend om zijn verzameling. “Of berucht”, lacht hij. Mensen die een bijzondere pen willen komen afgeven, weten al snel dat ze op het juiste adres zijn. In Marts voortuin staat namelijk een enorme pen. “Die heb ik van mijn collega’s gekregen toen ik met pensioen ging”, vertelt hij. 

Op zijn 63e stopte Mart namelijk met werken, na een volledige loopbaan in de bouw. “Dat werk heb ik altijd met veel plezier gedaan in Horst”, blikt hij terug. Niet ver van huis, want Mart werd geboren in Meterik, waar hij tot zijn 24e woonde. Daarna nam hij intrek in de woning in Hegelsom, waar hij nog altijd woont. Reden voor deze verhuizing was Toos, met wie hij inmiddels bijna vijftig jaar getrouwd is. “Zij is hier geboren, dus vandaar”, legt hij uit. Samen kreeg het stel twee kinderen en inmiddels is Mart ook trotse opa van drie kleinkinderen.

Gezamenlijke hobby

Voor de afwisseling is Mart een tijd geleden begonnen met een andere verzameling; namelijk die van winkelwagenmuntjes. Daarvan heeft hij er al meer dan 2.100 verzameld. “Als ik de pennen even moe ben, kan ik me hier goed mee vermaken”, lacht hij. De passie voor het verzamelen is er een die Mart kan delen met Toos, zij spaart namelijk koffiemelkcupdekseltjes en heeft er al tienduizenden verzameld. “Het is leuk om deze hobby te delen. We gaan met elkaar mee naar ruilbeurzen en begrijpen elkaar hierin goed.” Ook vindt het stel het leuk om samen te gaan fietsen en wandelen. “We hebben veel verschillende plekjes gezien op de fiets, het is heerlijk om buiten te zijn.”

Gezondheid

De ‘normale’ fiets werd een aantal jaar geleden ingeruild voor een elektrische variant. Naast dat dit gewoon een stuk gemakkelijker fietst, speelt ook een minder plezierige reden hierin een rol. Acht jaar geleden kampte Toos met gezondheidsproblemen en niet veel later werd Mart ernstig ziek. In 2018 bleek dit Myelofibrose te zijn, een zeldzame aandoening van het beenmerg. Om ervoor te zorgen dat dit niet zou uitlopen op kanker, moest Mart een stamceltransplantatie ondergaan. De stamcellen kreeg Mart van zijn broer, omdat dit een perfecte match bleek te zijn. “Dat was een heel heftig proces, waarvan ik lang moest herstellen. Na 2,5 jaar zei de arts pas dat alles helemaal geslaagd was. Dat is nu twee jaar geleden.”

Ondanks het feit dat Mart flink heeft moeten inleveren wat betreft zijn gezondheid, blijft hij positief. “Ik ben vorige week nog bij de specialist geweest om mijn bloed te laten controleren. Hij zei: ‘Nog één afspraak en dan wil ik je niet meer zien’. Daardoor kijk ik met een positieve blik naar de toekomst.”