Subsidie van 1.100.000 euro voor nieuwe multifunctionele accommodatie in Tienray

10 apr 2023, 10:14 Algemeen
Afbeelding

De gemeenteraad van Horst aan de Maas ging tijdens de raadsvergadering van dinsdag 4 april akkoord met het beschikbaar stellen van een krediet van 1.100.000 euro voor de renovatie en uitbreiding van gemeenschapshuis Parochiehuis en soos Gaellus. Zij worden samengevoegd tot een duurzame multifunctionele accommodatie.

De tribune van de raadszaal zat dinsdag 4 april vol met belanghebbende Tienraynaren en andere betrokkenen. Het dorp werkte de afgelopen tijd zelf de plannen uit voor de verbouwing van de soos en het gemeenschapshuis. De totale bouwkosten zouden ongeveer 1,9 miljoen euro bedragen. Het dorp verwachtte zelf ongeveer 800.000 euro te kunnen financieren/besparen door subsidies, eigen gelden en door te bouwen in eigen beheer. De gemeente gaf eerder aan bereid te zijn een subsidie te verlenen van 600.000 euro. Een tekort resteerde van bijna 500.000 euro. Een gat zo groot, dat zonder een aanvullend bedrag, de plannen van de werkgroep niet uit te voeren zouden zijn. Daarom stelde het College van B&W voor de gemeentelijke subsidie te verhogen van 600.000 euro naar 1.100.000 euro. Want met de verbouwing zou er enerzijds gezorgd kunnen worden voor een duurzame multifunctionele accommodatie voor het dorp en anderzijds zouden de activiteiten van het Dienstencentrum verplaatst kunnen worden naar deze multifunctionele accommodatie. Zo kan de achterblijvende locatie worden ingezet voor brede gebiedsontwikkeling. Het gebied rondom de kloostertuin en het dienstencentrum krijgt zo een kwaliteitsimpuls en er kunnen woningen toegevoegd worden.

De voltallige raad stemde in met met het voorstel. Hilde Spreeuwenberg (Perspectief) gaf aan het een goede investering te vinden. “We vinden het erg belangrijk dat er goede voorzieningen zijn, ook in de kleine kernen van onze gemeente, die voor jong en oud bereikbaar en toegankelijk zijn. Het is een goede investering waar de inwoners van Tienray nog lang van zullen profiteren.” Ook de VVD stond achter het plan. Peter Lalieu gaf echter wel mee dat het van belang is rekening te houden met de gebruikers van het dienstencentrum. “Voor hen is het niet duidelijk hoe het verder gaat. Deze gebruikers vragen zich af of ze hun activiteiten in de toekomst kunnen blijven voortzetten. We roepen de stichting op om aandacht te blijven besteden aan deze groep gebruikers.” Ook Essentie liet een kritische noot horen. Stef van Loo vroeg het college met klem naar een betere uitwerking en verantwoording van haar plannen. “Als wij lezen dat de gemeente een subsidie wil verlenen van 600.000 euro en deze middelen niet op een concreet plan gebaseerd zijn, vinden wij dat slecht gefundeerd. We hebben er vertrouwen in dat dit allemaal goedkomt, maar in het vervolg zien we graag een verantwoording op papier.”