Verbouwing dorpshuis de Smetenhof in volle gang

31 jan 2023, 16:27 Bedrijf
Afbeelding

Er wordt hard gewerkt bij dorpshuis de Smetenhof in Lottum. De eerste fase van de verbouwing, waar in 2022 mee werd gestart na het ontvangen van een gemeentelijke subsidie van 890.000 euro, is bijna afgerond. De tweede fase staat op het punt van beginnen. Het is de bedoeling dat de klus in september afgerond is, maar daarvoor moet er nog het een en ander gebeuren, geven vrijwilligers van Stichting Beheer Smetenhof aan.

Dat dorpshuis de Smetenhof toe was aan vernieuwing, staat buiten kijf. In 2022 besloot gemeente Horst aan de Maas 890.000 euro te spenderen aan de sterk verouderde multifunctionele accommodatie van Lottum. Nadat zaal De Harmonie haar deuren sloot, bleek dat de verenigingen in het dorp te weinig ruimte hadden voor hun activiteiten. In het afgelopen jaar is gestart met fase één van de verbouwing van de Smetenhof. Er is onder andere nieuw sanitair geplaatst en gewerkt aan de isolatie en ventilatie.

Fases van verbouwing

Deze eerste fase verliep over het algemeen soepel, vertelt Albert Ramakers van Stichting Beheer Smetenhof. “De verbouwing wordt door de gemeente betaald”, legt hij uit. “Hier is 890.000 euro voor uitgetrokken, maar dit is niet genoeg. Daarom is er een groot beroep gedaan op de inwoners van Lottum.” In eerste instantie werd er een werkgroep opgericht: Verbouw Smetenhof. Zij heeft zich op vrijwillige basis heel veel beziggehouden met hoe het gebouw er uiteindelijk uit moet komen te zien. “Er zijn vergaderingen geweest, waaruit bleek dat er vooral behoefte was aan een grotere zaal met een podium”, vertelt Herman van de Pasch. “Het plafond was veel te laag en de ruimte was niet groot genoeg. De bedoeling is dat het dak straks vernieuwd wordt en hoger komt te liggen. Ook wordt de zaal uitgebreid en komt er een verschuifbare wand.” Verder wordt er een combinatie gezocht met de dorpsdagvoorziening van Lottum. “Dit vraagt ook om extra aandacht, omdat er dan maaltijden verzorgd moeten worden”, vertelt Ramakers. “We proberen dus zo veel mogelijk samen aan te pakken met als einddoel dat de Smetenhof voor alle inwoners van Lottum een aantrekkelijke plek wordt.”

Overname beheer

Nadat gestart werd met de verbouwing, hief werkgroep Verbouw Smetenhof zichzelf op. Een groep Lottumse vrijwilligers heeft in toen de Stichting Beheer Smetenhof opgericht. Deze stichting gaat onderzoeken op welke manier het toekomstig beheer vormgegeven kan worden. Tijdens de verbouwing wordt de Smetenhof namelijk nog beheerd door de gemeente Horst aan de Maas. Na de verbouwing wordt het beheer overgenomen door de Stichting Beheer Smetenhof, op aanraden van de gemeente. “De gemeente gaf aan dat we dat als dorp beter zelf kunnen doen, omdat dat de band onder de gemeenschap versterkt”, legt Ramakers uit. Sinds 1 januari is er bij de Smetenhof een nieuwe beheerder in dienst, namelijk de Lottumse Elise Keiren. “Het is de bedoeling dat de stichting straks het gebouw huurt van de gemeente”, legt zij uit. Dit is volgens Ramakers geen ideale situatie. “Er is een nieuwe regeling, waarbij de huurkosten best wel hoog zijn. Wij doen dit als vrijwilligers, omdat we iets moois voor ons dorp willen. Het voelt dan soms alsof je een beetje uitgekleed wordt. Het was fijn geweest als de gemeente meer met ons meegedacht had.”


Daarom is er op eigen initiatief gestart met fondswerving. “De gemeente regelt de basis, maar alle extra’s moeten we zelf zien te regelen. We komen naar schatting zo’n 200.000 euro tekort. Je wilt het natuurlijk zo aantrekkelijk mogelijk maken voor de gehele gemeenschap, om zo belangrijke zaken voor de verschillende verenigingen te kunnen faciliteren”, zegt Van de Pasch. “De zaal moet zo gebruiksklaar mogelijk zijn.” De hulp vanuit de gemeente had hierin beter kunnen zijn, geeft het drietal aan. “Het verenigingsleven heeft het moeilijk. Naar ons idee kan er beter extra geïnvesteerd worden in een dorpshuis om het verenigingsleven in een dorp te versterken. Als je dit heel goed aanpakt, ben ik er heilig van overtuigd dat we hier nog lang plezier van hebben en dat het een plek wordt waar jong en oud elkaar ontmoet.”Een mooie bijkomstigheid is volgens de stichting dat het gebouw gedeeld wordt met OJC Canix. “Dit is een hele actieve club en het leuke van de nieuwbouwplannen is dat de ingang van Canix de hoofdingang voor het hele gebouw wordt”, zegt Ramakers. “Iedereen komt dan door dezelfde deur dus jong en oud komen elkaar tegen.”

Afronding

Het doel is dat de verbouwing rond september afgerond zal zijn. “We hopen dan dat iedereen hiernaartoe trekt”, geeft Ramakers aan. “We zetten in ieder geval samen de schouders eronder en we hopen op een heel mooi resultaat.” Gemeente Horst aan de Maas geeft in een reactie aan blij te zijn met de inzet van Stichting Beheer Smetenhof. “We proberen samen met hen het maximale resultaat te behalen”, aldus een woordvoerder van de gemeente.