Prins Giel I - De Peg

16 feb 2023, 09:35 Cultuur
Afbeelding

‘Alle extraatjes die je als prins hebt, maak ik nu zelf mee’

Wie ben je?

Mijn naam is Giel Martens. Ik ben 40 jaar jong en geboren en getogen in Lottum. Al ruim tien jaar ben ik getrouwd met Lenny Martens. Samen hebben we drie kinderen: Lot, Mees en Jip. Ik zit ook al tien jaar in de ‘raod van 11’ en voetbal bij de veteranen van SV Lottum.

Waar werk je?

Sinds juli van het afgelopen jaar werk ik bij TÜV Nord in Duitsland als inspecteur van drukapparatuur. Daarvoor heb ik zestien jaar bij een ketelbouwer in Venlo gewerkt.

Waarom heb je ‘ja’ gezegd op de vraag om prins te worden?

Het leek mij schitterend om de carnaval een keer als prins mee te maken. Alle extraatjes die je als prins hebt, maak ik nu zelf mee.

Hoe voelde het om tot prins te worden gekozen?

Dat voelde geweldig. Bij ons word je niet meer gekozen, maar gevraagd door de prinsencommissie. Ik ben in 2021 al gevraagd, dus ik moest het gevoel ‘eventjes’ een jaar langer vasthouden.

Wat betekent carnaval voor je?

Voor mij betekent carnaval de dagelijks sleur even opzij zetten en ‘duchtig kleug maken’ tijdens alle carnavalsdagen; van het Prinsenbal tot Aswoensdag.

Wat zijn jouw taken deze carnaval?

De enige taken zijn om voorop te gaan en van elk feestje en echte knalfuif te maken.

Wat wens je de carnavalsvierder in jouw gemeente toe?

Na een jaar helemaal geen carnaval en afgelopen jaar een halve carnaval, wens ik de carnavalsvierder dit jaar de volle 111 procent toe. Even lekker de zorgen aan de kant en een feestje bouwen.

Welke carnavalsactiviteit is voor jou het hoogtepunt?

Dat is natuurlijk de Lottumse Gekke Maondig. Op deze dag trekt de mooiste optocht van de gemeente door het Peggeriek.

Wat staat er daags na Aswoensdag op je programma?

Dan zijn de snipperdagen op en zal er weer gewerkt moeten worden, ben ik bang.

Hoe heb je jouw aanstelling geheim kunnen houden voor familie, vrienden en kennissen?

Dat ging bij mij nog vrij aardig. Lenny had er meer moeite mee om te ‘liegen’. Toen ik aanstalten maakte om de garage leeg te ruimen, begonnen mijn ouders wel vragen te stellen. Uiteindelijk was het toch nog een verrassing.

Welk advies zou je je opvolger in 2024 mee willen geven?

Probeer te genieten. Zeker als de prins van 2024 niet uit de carnavalsvereniging komt. Geniet van ieder moment, want deze eer is niet iedereen gegund.

‘Vier het Leven!’