Prins Sven I van D’n Dreumel

16 feb 2023, 09:26 Cultuur
Afbeelding

‘Even weg uit de sleur, even genieten van het moment’

Wie ben je? 

Mijn naam is Sven van Berlo, 32 jaar oud en ik woon samen met Bram van Helden en onze hond Mowi in het centrum van Horst. Mijn grootste hobby’s zijn reizen en carnaval. Verder zit ik in de organisatie van de Hôrster Carnavals Parade, ben ik lid van Jeugdcarnaval D’n Dreumel en zing ik bij Heite Soep.

Waar werk je? 

In het dagelijks leven werk ik bij ’t Gasthoês in Horst en bij Proeflokaal Goesting in Venray. Bij beide bedrijven verzorg ik de marketing. Daarnaast ben ik nog freelancer in de evenementenwereld. Zo bedien ik licht bij STAR Licht & Geluid en ben ik artist runner bij Pinkpop.

Waarom heb je ‘ja’ gezegd op de vraag om prins te worden?

Omdat het mijn grootste droom was om de hoofdrol te mogen spelen in het ‘schonste sprookje van Horst’. Het is nog steeds niet te bevatten dat deze droom nu werkelijkheid is geworden.

Hoe voelde het om tot prins te worden gekozen?

Een hele, hele grote eer.

Wat betekent carnaval voor je?

Alles. Carnaval is even weg uit de sleur, even genieten van het moment, even zeggen tegen je vrienden (maar ook onbekenden) hoe het echt met je gaat. Samen genieten met elkaar. De tijd staat even stil. Niks moet, alles mag en iedereen kan er zichzelf zijn. Dit gepaard met mooie pakjes, sfeervolle muziek en een hoop gekkigheid, maakt carnaval voor mij de allermooiste periode van het jaar.

Wat zijn jouw taken deze carnaval?

Ik heb de eer om dit jaar letterlijk met de scepter te zwaaien. Ik weet nu ook waar het spreekwoord ‘met de scepter zwaaien’ vandaan komt. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat een scepter niet bedoeld is om mee te slaan, want dat resulteert in een kapotte scepter. Maar, zonder gekkigheid: ik wil deze carnaval de verbinder zijn en mensen mooie herinneringen meegeven.

Wat wens je de carnavalsvierder in jouw gemeente toe?

Een prachtige carnaval. Eindelijk mogen we weer in vol ornaat en dat mag ouderwets gevierd worden!

Welke carnavalsactiviteit wordt voor jou het hoogtepunt?

Het uitkomen was voor mij al een hoogtepunt op zich. Het was onbeschrijfelijk hoe het publiek reageerde en hoeveel mooie en hartverwarmende reacties ik heb gehad. Ik ben er van overtuigd dat er nog vele hoogtepunten gaan volgen.

Wat staat er daags na Aswoensdag op je programma?

Ik ben bang een ‘after-carnavalsdipje’. Het zal even duren om vanuit het sprookje weer in de realiteit te landen. Daarom hebben we met ons zessen al een wellnesshotel geboekt waar we na Aswoensdag in alle rust kunnen nagenieten.

Hoe heb je jouw aanstelling geheim kunnen houden voor familie, vrienden en kennissen??

Op 11 november 2022 om 11.11 uur werd ik gevraagd. Daarna moest ik het zo’n twee maanden geheim houden. In het begin denk je dat iedereen ziet dat je prins bent, wat uiteraard niet zo is. Zelf vond ik het erg tof om de randjes op te zoeken, door bijvoorbeeld ineens aan vrienden te vragen: “Wie wordt de nieuwe prins?”. Ook het maken van leugentjes om bestwil verging mij goed. Uiteindelijk waren de reacties op het moment dat ik als prins tevoorschijn kwam onbetaalbaar.

Welk advies heeft jou voorganger je meegegeven?

Genieten! Leef in het moment en schrijf voor jezelf de hoogtepunten van iedere dag op of laat het vastleggen op foto of video. In een hele korte tijd maak je zoveel mooie en unieke herinneringen, dat het zonde is om ze te vergeten.

‘Wát vandaag is, is maerge gewest. Belaef dees daag op ów aller best!’