Prins Marc III - De Blauwpoët

16 feb 2023, 09:25 Cultuur
Afbeelding

‘Even helemaal los gaan en zorgen dat jong en oud met elkaar lol en plezier maken’ 

Wie ben je? 

Prins Marc III van carnavalsvereniging De Blauwpoët uit Broekhuizenvorst. Ik ben getrouwd met Diana en samen hebben we drie kinderen: Liene (15), Hanne (14) en Giel (12). Zij vinden het helemaal geweldig dat pap nu prins is. De oudste is net zo gek van carnaval als wij en de jongste twee zitten dit jaar bij de jeugdraad van 11 en de kinderboerenbruiloft. Dus carnaval wordt dit jaar echt met het hele gezin gevierd. Verder voetbal ik bij de veteranen van SVEB en doe ik nog een beetje hardlopen en wielrennen. Het liefst gaan we minimaal één keer per jaar skiën en maken we in de zomer een mooie huttentocht om daarna lekker in het zonnetje op de camping te zitten.

Waar werk je? 

Sinds vijf jaar ben ik als uitvoerder werkzaam bij Peters Bouw en Onderhoud in Horst. Hier zijn me in de afgelopen jaren al een aantal prinsen en adjudanten voorgegaan, dus ik wist dat zo’n nieuws goed ontvangen zou worden. Gelukkig krijg ik dan ook alle medewerking vanuit mijn werkgever. En we zijn natuurlijk trots dat er dit jaar maar liefst twee prinsen en een adjudant werkzaam zijn binnen het bedrijf.

Waarom heb je ‘ja’ gezegd op de vraag om prins te worden?

Elf jaar geleden ben ik als adjudant van prins Rob I bij de vereniging gekomen. Hierna ben ik eerst bestuurslid geweest en inmiddels ben ik acht jaar voorzitter. Ook was ik in 2020 adjudant van mijn broer John, dus had ik intussen al vaak genoeg gezien wat voor geweldige ervaring het is om prins te mogen zijn.

Hoe voelde het om tot prins te worden gekozen?

Het voelt als een geweldige eer als er vanuit het dorp zo veel op je gestemd wordt en er was dan ook geen enkele twijfel om meteen ‘ja’ te zeggen. Ik zat er zelf bij toen de stemmen geteld werden, dat was bij de uiteindelijke uitslag natuurlijk best een vreemd moment. Adjudant Rob zit als Vorst ook bij de prinsencommissie, dus die wist ook meteen waar hij aan toe was, en ook adjudant Erik zei gelukkig meteen ‘ja’. Dit blijft voor een oud-voorzitter van de Krey natuurlijk wel bijzonder.

Wat betekent carnaval voor je?

Carnaval is er al van jongs af aan met de paplepel ingegoten, omdat mijn ouders ook altijd zeer actief waren met carnaval vieren, al vond ik het als kind eerlijk gezegd nog helemaal niet zo leuk. Ik vind het geweldig om samen met zo veel mensen uit onze dorpen mooie feesten te vieren. Even helemaal los gaan en zorgen dat jong en oud met elkaar lol en plezier maken.

Wat zijn jouw taken deze carnaval? 

Bij alle activiteiten van begin tot eind vol er tegenaan en voorop gaan in het feestvieren. Samen met mijn prinses Diana en adjudanten Erik en Rob zullen we ervoor zorgen dat de mensen van ‘Vors’ (en ‘Brokeze’) een geweldige carnaval beleven. Natuurlijk zijn we bij alle activiteiten van onze jeugdcarnavalsvereniging ‘de Kreyepoëtjes’ aanwezig en zullen we proberen onze jeugd met het carnavalsvirus te besmetten.

Wat wens je de carnavalsvierder in jouw gemeente toe?

Dat de mensen eindelijk weer een onbezorgde carnaval mogen vieren, waar iedereen elkaar weer kan ontmoeten op diverse leuke feesten. Zodat de mensen weer de lol en plezier van drie carnavalsdagen kunnen beleven. Dan hoop ik dat iedereen beseft hoe goed we het eigenlijk hebben dat we dit allemaal mogen en kunnen vieren.

Welke carnavalsactiviteit wordt voor jou het hoogtepunt?

We hebben in november al ons 6x11 jubileumfeest gevierd en dit was één groot hoogtepunt. Natuurlijk kijken we nu al uit naar de receptie, want dat zal ook een hele happening worden. Verder wordt de carnavalszondag een superdag, met eerst de sleuteloverdracht en hierna onze optocht met het aansluitende optochtbal. De afsluitende thema-avond op dinsdag is ook altijd één dolle boel, al kijk ik nog niet uit naar het moment dat het 00.00 uur is.

Wat staat er daags na Aswoensdag op je programma?

Eerst maar eens uitslapen en alle herinneringen en indrukken proberen te verwerken. Ik denk dat er daarna heel veel op te ruimen is in en om huis en dan toch maar weer volop aan het werk op de bouw.

Hoe heb je jouw aanstelling geheim kunnen houden voor familie, vrienden en kennissen?

Dat is eigenlijk heel goed gegaan, ondanks dat we dit ruim een jaar geheim hebben moeten houden. De laatste weken voor het prinsenbal werd ons het vuur wel af en toe aan de schenen gelegd, maar daar ben ik met de nodige leugentjes en bluffen vrij goed doorheen gekomen.

Welk advies heeft jouw voorganger je meegegeven?

Dat was kort maar bondig. ‘Probeer alle dingen bewust mee te blijven maken en hiervan te genieten, want de weken vliegen voorbij en voordat je het weet is het al Aswoensdag’.

‘Vur meej efkes genne bouw of voetbalveld, ma 3 daag duchtig knalle ien het Vôrster carnavalsgeweld!’