Koninklijke onderscheiding voor Frans Steeghs

17 apr 2023, 12:17 Algemeen
Afbeelding

Koninklijke onderscheiding voor Frans Steeghs

De 76-jarige Frans Steeghs uit America is zondag 16 april 2023 Koninklijk onderscheiden wegens zijn verdienste voor de samenleving. Steeghs was onder andere vijftien jaar voorzitter bij buurtvereniging ‘t Turfhöpke, is sinds 2003 voorzitter van Stichting Peelmuseum America en in diezelfde functie zet hij zich al jaren in voor KBO America. 

In zijn periode als bestuurslid bij buurtvereniging ‘t Turfhöpke organiseerde Frans Steeghs samen met de andere bestuursleden tal van activiteiten voor de 46 families die zijn aangesloten bij de vereniging. Als voorzitter van Stichting Peelmuseum America is hij niet alleen verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken, maar onderhoudt hij ook de contacten met diverse betrokken instanties en draagt hij zorg voor boekingen van groepen en individuele bezoekers. Daarnaast verricht hij allerlei klusjes, zorgt hij voor onderhoud van het groen hij draagt hij zijn steentje bij daar waar op het terrein gebouwd moet worden. Onder zijn leiding is het museum jaarlijks vernieuwd en uitgebreid. Dankzij zijn doorzettingsvermogen en geduld is het in 2021 gelukt een duurzame oplossing te vinden voor het voorbestaan van het museum. Het museum is gekocht door de gemeente en in erfpacht gegeven aan de stichting.

Kerkhof

Ook verzorgt Frans Steeghs samen met andere vrijwilligers het kerkhof bij de St. Josephparochie in zijn dorp en is hij medeorganisator van de jaarlijkse vrijwilligersavond. Nadat Frans in 2015 toetrad tot het bestuur van KBO America, werd hij al snel verkozen tot voorzitter. Dit doet hij tot de dag van vandaag met veel overgave en inzet. Daarnaast heeft hij, nadat de toenmalig secretaris zijn functie neerlegde, in 2017 ook de werkzaamheden van het secretariaat overgenomen. Bovendien speelt hij een belangrijke rol bij het organiseren van de activiteiten en uitstapjes.

Spin in het web

De spin in het web bij vele verenigingen en organisaties was ook betrokken bij drie evenementen in het kader van Horst aan de Maas 800. Voor al deze verdiensten werd hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd hem uitgereikt door burgemeester Ryan Palmen, bij de opening van het nieuwe bijenpaviljoen bij het Peelmuseum.