Doorstroomvoorziening voor zo’n 400 statushouders komt bij recreatiepark Kasteel Ooijen

1 nov 2023, 15:30 Algemeen
Afbeelding

Gemeente Horst aan de Maas gaat op het in Broekhuizenvorst gelegen recreatiepark Kasteel Ooijen huisvesting bieden aan statushouders. Hier komt een doorstroomvoorziening voor ongeveer 400 statushouders. Dit gebeurt op zijn vroegst vanaf februari 2024 voor de periode van minimaal één jaar. Deze periode kan met maximaal drie jaar worden verlengd. Dit blijkt uit een brief die de gemeente naar omwonenden stuurde, waarin zij worden uitgenodigd voor een informatieavond omtrent de doorstroomlocatie, welke plaatsvindt op donderdag 2 november.


Op het recreatiepark komt de veelbesproken doorstroomlocatie voor statushouders die wachten op een reguliere woning. Horst aan de Maas wil zo’n 400 statushouders op deze locatie gaan huisvesten. Er zijn negentig recreatiewoningen waar de statushouders zo veel mogelijk per huishouden komen te wonen. Samen met een professioneel bedrijf gaat de gemeente het beheer en toezicht rondom de doorstroomlocatie regelen. Op dit moment is nog niet bekend hoe de samenstelling van de groep statushouders zal zijn. Het COA bepaalt welke statushouders aan de gemeente worden gekoppeld.

Voordelen

In een eerder stadium gaf wethouder Roy Bouten al te kennen dat Horst aan de Maas voornemens is deze groep statushouders binnen een jaar door te laten stromen naar reguliere huisvesting. “We hebben niet de illusie dat de asielketen binnen die termijn niet meer op slot zit, en denken op dit moment aan een periode van 3 à 4 jaar waarin we een doorstroomlocatie gaan faciliteren.”

Aan het faciliteren van een doorstroomlocatie zitten voor gemeente Horst aan de Maas een aantal voordelen, zo gaf de wethouder aan. “Als we een doorstroomlocatie openen, willen we dat daar tegenover staat dat we minder statushouders hoeven te huisvesten in onze reguliere sociale huurwoningen. Met onze buurgemeenten is op hoofdlijnen al overeenstemming over deze aanpak.”


Op donderdag 2 november organiseert de gemeente een informatieavond voor omwonenden, waarin verdere uitleg volgt.