Gemeente wil doorstroomvoorziening voor zo’n 400 statushouders begin 2024, beoogde locatie nog even geheim

27 sep 2023, 10:26 Algemeen
Afbeelding

Gemeente Horst aan de Maas wil in het eerste kwartaal van 2024 een doorstroomlocatie openen voor statushouders die wachten op een reguliere woning. Het College van B&W bracht de raadsleden daarvan op de hoogte tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond 26 september. Het plan, dat reeds in een vergevorderd stadium verkeert, voorziet in de opvang van 300 à 400 statushouders op één locatie. Welke locatie dat is, wordt voorlopig nog eventjes binnenskamers gehouden.

Met het voornemen om een doorstroomlocatie voor honderden statushouders te openen, wil Horst aan de Maas als gemeente verantwoordelijkheid nemen en bijdragen aan het ontlasten van de asielketen. Het kabinet gaf eerder al aan dat het hoopt meer grip te krijgen op de asielcrisis met het openen van doorstroomlocaties voor statushouders die in afwachting zijn van een woning. Op die manier moet er meer ruimte ontstaan in de landelijke opvangcentra. Mits er wordt voldaan aan door de gemeente gestelde aanvullende eisen en voorwaarden, komt er in het eerste kwartaal van 2024 zo’n doorstroomlocatie in Horst aan de Maas.

   
Zo is het voor de gemeente een eis dat ze zelf de regie mogen voeren over wat er op het terrein gebeurt. “Tijdens de crisisnoodopvang in de Kasteelse Bossen hebben we gezien dat dat werkt. Omwonenden konden direct schakelen met de gemeente, in plaats van dat ze aan moesten kloppen bij een derde partij”, zei wethouder Roy Bouten daarover tijdens de raadsvergadering. Welke locatie in de gemeente het college op het oog heeft, wilde hij nog niet delen. “We zijn meerdere locaties aan het bekijken en verwachten binnen enkele weken dat alle seinen op groen staan. We zorgen eerst dat alle omwonenden op de hoogte zijn, voordat we de locatie in de openbaarheid delen.”


Wel is reeds duidelijk dat er wordt gemikt op het gelijktijdig opvangen van zo’n 300 à 400 statushouders. “Het is onze intentie om deze te huisvesten op één locatie”, zei Bouten daarover. “Het is de bedoeling dat een statushouder binnen één jaar doorstroomt naar reguliere huisvesting. We hebben niet de illusie dat de asielketen binnen die termijn niet meer op slot zit, en denken op dit moment aan een periode van 3 à 4 jaar waarin we een doorstroomlocatie gaan faciliteren.” Het is daarbij niet de intentie dat de statushouders ook allemaal definitief in deze gemeente worden gehuisvest. “Als we een doorstroomlocatie openen, willen we dat daar tegenover staat dat we minder statushouders hoeven te huisvesten in onze reguliere sociale huurwoningen. Met onze buurgemeenten is op hoofdlijnen al overeenstemming over deze aanpak”, aldus Bouten. Of de Horster gemeenteraad veel inspraak krijgt in het plan, is ook nog maar de vraag. “Dat hangt af van de besluitvormingsprocedure. We gaan hoe dan ook in gesprek met de gemeenteraad, maar of die rol besluitvormend of adviserend is, is nog niet duidelijk.”

Tekst: Jelle van Hees