Statushouders Horst aan de Maas krijgen voorrang op huurwoningen

30 jan 2023, 15:48 Algemeen
Redactie HALLO
Gemeentehuis Horst aan de Maas
Gemeentehuis Horst aan de Maas

Horst aan de Maas is de eerste Limburgse gemeente die statushouders voorrang wil gaan geven op huurwoningen. De gemeente is van plan bijna alle sociale huurwoningen die de komende drie maanden vrijkomen in de gemeente, toe te wijzen aan statushouders. Wethouder Roy Bouten verwacht rond de dertig woningen nodig te hebben hiervoor.

Het College van B&W wil deze maatregel doorvoeren, omdat Horst aan de Maas vóór 1 juli onderdak moet bieden aan 77 asielzoekers met een verblijfsvergunning. “We hopen het probleem op deze manier zo snel mogelijk op te lossen”, geeft Bouten aan. Hij kan niet uitsluiten dat de periode van drie maanden verlengd wordt. “Als we er niet in slagen genoeg statushouders te huisvesten, zou het besluit verlengd kunnen worden, maar we hebben de overtuiging dat verlengen niet nodig zal zijn.” BVNL vroeg tijdens de raadsvergadering van dinsdag 17 januari hoeveel langer ingeschreven woningzoekenden door deze beslissing moeten wachten.

De beslissing levert volgens wethouder Bouten slechts een aantal weken vertraging op. “We hebben ongeveer dertig woningen nodig en er is berekend dat mensen ongeveer acht weken langer moeten wachten door dit besluit.” Meerdere partijen uitten desondanks hun zorgen wat betreft de 1179 actief woningzoekenden in de gemeente. Wethouder Bouten benadrukte het belang van het toevoegen van voldoende sociale huurwoningen. “Het probleem op de woningmarkt is echt een probleem van aanbod, of je de voorrang van statushouders nu wel of niet meetelt. Er wordt hier momenteel naar gekeken. We verwachten in 2023 en 2024 nog 428 woningen op te leveren, waarvan 156 sociale huurwoningen.”