Woningaanbod droogt op

do 25 apr, 08:00 Bedrijf
Afbeelding

De koopwoningmarkt is in het eerste kwartaal 2024 duidelijk in trek. In het normaal gesproken wat rustigere eerste kwartaal zijn de transacties dit keer juist toegenomen. Dat blijkt uit de NVM-woningmarktcijfers. NVM-makelaars verkochten in het eerste kwartaal 2024 ongeveer 29.500 bestaande koopwoningen. Dit is 4% meer vergeleken met het eerste kwartaal 2023. In Horst aan de Maas werd bijna 47% meer verkocht.

De mediane verkoopprijs van een bestaande woning bedraagt in het eerste kwartaal 2024 landelijk 432.000 euro. Vergeleken met het eerste kwartaal 2023 stijgt de mediane verkoopprijs met ruim 9%. Horst aan de Maas komt met de gemiddelde verkoopprjs van 447.000 dit kwartaal zelfs boven het landelijk gemiddelde uit. Dat is een stijging van bijna 22%. Dit kwartaal zijn landelijk 15% en in Horst aan de Maas 3% minder woningen te koop gezet dan in het vierde kwartaal 2023. De nieuwbouwmarkt herstelde zich in het eerste kwartaal 2024. NVM-makelaars verkochten bijna 7.000 nieuwbouwwoningen, een toename van 16% ten opzichte van een kwartaal eerder en 104% meer dan in het eerste kwartaal 2023. Het woningaanbod droogt op, zowel in de bestaande markt als in de nieuwbouwmarkt.

Het eerste kwartaal van het jaar is traditioneel altijd wat rustiger qua verkopen en interesse. Toch zien we de druk op de woningmarkt weer verder oplopen. We merken in ons aanbod duidelijk dat er weer meer kijkers op te koop staande woningen afkomen. Ook het aantal biedingen op een woning neemt weer toe. Dat bevestigt het gestegen vertrouwen onder woningkopers. De licht dalende rente in combinatie met flink gestegen lonen helpen daarbij, want dat vergroot de leencapaciteit. Tegelijk is het een zorgpunt voor ons. Door de grote én toenemende vraag in de markt droogt het woningaanbod namelijk op. We zien nu dat kopers weer vaker en meer overbieden en dat daarmee de prijzen gaan stijgen. Het aantal verkopen blijft achter, omdat er te weinig woningen te koop worden gezet. Zo stokt de doorstroming terwijl we die keihard nodig hebben om ook kansen voor starters te creëren. De enige wijze om dat op gang te houden is bouwen en ook slim gebruik maken van de bestaande voorraad, door transformatie of bijvoorbeeld woningsplitsing. We weten uit ervaring dat alleen dan de noodzakelijke doorstroming op gang komt.

Het is mooi om te zien dat we in Horst goed op weg zijn met het toevoegen van woningen. Diverse nieuwbouwplannen werden en worden opgeleverd en afgelopen week is ook de start verkoop van 12 gemeentelijke bouwkavels in de Afhang in Horst en is gelijktijdig ook de pre-sale van de 25 woningen Roosenhof (onderdeel van de Afhang).

Dennis Holthuijsen, Register Makelaar Taxateur o.z., bestuurslid NVM Limburg