De nieuwe WOZ beschikking op je deurmat

do 29 feb, 10:16 Bedrijf
Afbeelding

Op dit moment ontvangen alle woningeigenaren de nieuwe WOZ-beschikking.Dat leidt vaak tot vragen over de waarde. In 2023 was er in Nederland een record aantal bezwaren en stegen de bezwaarkosten van 12 miljoen naar 18 miljoen.

Wat allereerst belangrijk is om te weten, is wat die waarde nu eigenlijk is. De WOZ waarde die je als eigenaar ontvangt in 2024 is gebaseerd op de waarde van je woning zoals die was op 1 januari 2023. Een jaar geleden dus. De gemeente maakt daarbij gebruik van intelligente computermodellen waar- bij je woning vergeleken wordt met woningen die verkocht zijn.

De WOZ waarde is belangrijk omdat deze dient als grondslag voor een aantal belastingen. Bijvoorbeeld de onroerend zaak belasting en de water- systeemheffing. Daarnaast wordt voor iedere woningeigenaar de WOZ waarde gebruikt voor het bepalen van het eigen woning forfait, dit is het bedrag wat je bij je inkomen optelt omdat je een eigen woning bezit. Als je een woning erft is de WOZ waarde ook het uitgangspunt voor wat je aan erfbelas- ting betaalt.

Voor je hypotheek kan je WOZ waarde ook nog een belangrijke rol spelen. Als je woning namelijk meer waard is geworden, kan soms je hypotheekrente omlaag. De hypotheekaanbieder telt vaak bij een basisrente een renteopslag op. Hoeveel die opslag bedraagt, hangt ervan af hoeveel jouw hypotheeksom bedraagt in verhouding tot de waarde van je woning. Als je WOZ-waarde stijgt, daalt dit percentage en heb je kans dat je in een lagere risicoklasse komt te vallen. Dat betekent mogelijk een kleinere renteopslag. Je kunt bij je hypotheekadviseur navragen of dit in jouw geval ook gunstig is. Je ziet dus dat niet altijd een zo laag mogelijke WOZ waarde het gunstigst is, voor je hypotheek kan zo hoog mogelijk weer gunstig zijn.

In de gemeente Horst aan de Maas zijn de WOZ waardes afgelopen jaar met gemiddeld 5,3% gestegen (waarde- ringskamer). Mocht je twijfelen over je WOZ waarde is mijn ervaring dat een telefoontje met de gemeente vaak al heel veel oplost. Ze helpen je graag, waardoor een bezwaarschrift meestal voorkomen kan worden en we met elkaar de bezwaarkosten lager hou- den, uiteindelijk betalen we die name- lijk met elkaar toch weer in de tarieven voor het volgend jaar.

Dennis Holthuijsen, Register Makelaar Taxateur o.z., bestuurslid NVM Limburg