Werkgever en letselschade

do 11 apr, 09:49 Bedrijf
Afbeelding

In het Nederlandse recht is een werkgever erg snel aansprakelijk voor een ongeval tijdens het werk. Als de werknemer aan kan tonen dat hij tijdens werkzaamheden letsel heeft opgelopen als gevolg van een ongeval, dan is de werkgever daarvoor aansprakelijk, tenzij de werkgever, kort samengevat, aannemelijk kan maken dat hij er alles aan gedaan heeft om het ongeval te voorkomen.

De zorgplicht van een werkgever gaat daarbij erg ver. Een werkgever moet goede en duidelijke instructies geven in een taal die de werknemer begrijpt. Als werkgever moet je erop toezien dat de werknemer ook overeenkomstig die instructies handelt. Daarnaast moet de werkgever zorgen voor een veilige werkplek. Ook het gereedschap moet in orde zijn.

Zelfs als een werknemer al jarenlang meedraait in het bedrijf van de werkgever en precies weet hoe het werkt, moet de werkgever alert blijven. Als werkgever mag je er niet op vertrouwen dat de werknemer altijd op een verantwoorde manier zijn werkzaamheden uitvoert, ondanks diens ervaring. Sterker nog, zeker bij ervaren werknemers moet de werkgever goed opletten omdat ervaren werknemers nog wel eens “een bochtje willen afsnijden”.

Omdat een werkgever dus erg snel aansprakelijk is voor de gevolgen van een ongeval op de werkplek, is het van groot belang dat er een goede aansprakelijkheidsverzekering wordt afgesloten. Daarbij moet ook gelet worden op de hoogte van het eigen risico. Het lijkt interessant om een heel hoog eigen risico af te spreken omdat daardoor de premie die betaald moet worden lager wordt, maar als er een ongeval gebeurt met serieus letsel tot gevolg dan neemt de verzekeraar de betalingsverplichtingen pas over zodra het hele eigen risico door de werkgever is betaald. Dat kan een behoorlijke aanslag op de liquide middelen zijn.

Loopt een werknemer buiten het werk letsel op als gevolg van een ongeval waarvoor een andere partij aansprakelijk is, dan kan de werkgever het netto tijdens de arbeidsongeschiktheid doorbetaalde loon verhalen op de aansprakelijke partij. Daarnaast kunnen ook de re-integratiekosten zoals de kosten van een bedrijfsarts of een arbeidsdeskundige, op die partij verhaald worden. Het is dan ook goed om te informeren bij een werknemer die buiten het werk om arbeidsongeschikt is geraakt of dat een gevolg is van een ongeval.

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem gerust vrijblijvend contact met ons kantoor op.

Henri Pelckmans, Van der Putt Advocaten