Letselschade is meer dan smartengeld

do 14 mrt, 09:40 Bedrijf
Afbeelding

Veel mensen denken bij het woord ‘letselschade’ meteen aan smartengeld. Maar als je na een ongeval (ernstig) letsel hebt opgelopen, zijn er meestal nog meer schadeposten. Sommige schadeposten liggen voor de hand, andere schadeposten wat minder. 

Stel je wordt aangereden en je belandt in het ziekenhuis met een zware hersenschudding, een gecompliceerde armbreuk en drie gekneusde ribben. De ambulancerit naar het ziekenhuis kost je waarschijnlijk je eigen risico van (minimaal) € 385,00. Na de operatie lig je ruim een week in het ziekenhuis. Dan mag je eindelijk weer naar huis. Thuis wordt het al snel duidelijk dat je de komende tijd veel hulp nodig hebt, zoals bij de persoonlijke verzorging. Zelf boodschappen doen gaat niet en dat geldt ook voor poetsen, koken, wassen en strijken. Autorijden en fietsen is lange tijd niet mogelijk, dus iemand moet met je mee als je op controle naar het ziekenhuis gaat of als je naar de fysiotherapeut moet. Het gras in de tuin waar je nu de hele dag tegenaan kijkt, blijft maar groeien en groeien. Wordt het dan toch niet eens tijd om hulp te gaan vragen? Maar wie vraag je dan en worden eventuele kosten vergoed door de aansprakelijke verzekeraar? 

Het is goed om te weten dat er diverse richtlijnen zijn met daarin ‘standaarden’ om bepaalde schadeposten vast te stellen. Deze richtlijnen kunnen helpen bij het treffen van een regeling met de aansprakelijke verzekeraar over de kosten van bijvoorbeeld de huishouding (óók als iemand binnen het gezin jouw taken overneemt), het onderhoud van de tuin, de dagen dat je in het ziekenhuis hebt gelegen, de extra reiskosten en eventuele studievertraging. 

Geen zaak is hetzelfde. Zo zal de ene werkgever misschien het loon volledig doorbetalen en betaalt de andere werkgever maar 70%. En is het ene slachtoffer verzekerd voor extra fysiotherapie behandelingen en de ander niet waardoor de medische kosten direct snel oplopen. Letselschade blijft dan ook echt maatwerk. Zoek daarom tijdig hulp en schakel een letselschadeadvocaat in.

Kristel van de Molengraft, Van der Putt Advocaten